Welcome Guest ( Log In | Register )

Flac, replay gain and ......
post Nov 1 2012, 13:59
Post #1

Group: Members
Posts: 3
Joined: 1-November 12
Member No.: 104235

Hey , can anyone help me? i use foobar ,and have tons of lossless files, i see the function replay gain but im just learning to use it , heres what ive done to tracks that sound way too low , ive increase the decibels and converted the flac file to flac (click on file > convert to> replay gain > move the preamp together> convert), so when i do that is the process irreversible?
and can someone teach me how to apply replay gain? and explain this thing to me ?
Note: since im a noob , what i do is keep my replay gains between -6db to -9db , there are some track like "one direction - whats makes you beautiful" that are about -12 db(that too darn loud), and the "killer - mr brightside" is that loud too but its not bad because it is rock (rock known for distortion) but the OD song just sound like a hiss fest(the person who produce it should go back to mastering or producing school), also the track i mentioned ive turned them down using the method above but i wanna know if that "technically" degrades the song
Go to the top of the page
+Quote Post
Start new topic
post Nov 3 2012, 11:36
Post #2

A/V Moderator

Group: Moderator
Posts: 1794
Joined: 30-April 02
From: Slovenia
Member No.: 1922

Players could have another loudness stage when user pin-points/presets each frequency and measure/apply all frequency points as equaly loud (this takes human + equipment nicely into one check), based on that replaygain/r128 can do its work. This may weirdly fail in multi-user listening situations.

p.s. Another thing that is not really calculated is level of love for a certain song (i guess "better" songs could need a dB or two).

So three stages:
1. measure/apply perceived loudness over the frequency spectrum
2. rg
3. love level

This post has been edited by smok3: Nov 3 2012, 11:39

PANIC: CPU 1: Cache Error (unrecoverable - dcache data) Eframe = 0x90000000208cf3b8
NOTICE - cpu 0 didn't dump TLB, may be hung
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:


RSS Lo-Fi Version Time is now: 26th November 2015 - 05:56