Welcome Guest ( Log In | Register )

Flaws in recent Opus codec?
post Oct 13 2012, 11:53
Post #1

Group: Members
Posts: 18
Joined: 13-October 12
From: Germany
Member No.: 103833

Hi everybody,

this is my first post here, even if i read this forum for a quite long time already.

Recently i did some testing on the Opus codec an found a strange behaviour.
I encoded a file with the official 0.1.5 binaries and had a look the frequency response.
Knowing that judging quality with this is useless, i discovered a ~1000Hz /-3dB drop
around 16 kHz which is not present e.g. in Ogg encoded files.

This lead me to encode/decode a linear sweep for comparison and this finally showed
a really messed up response for the Opus encoded sweep in the HF region.
I am not quite sure if it is encoder or decoder related.
For decoding i used the official opusdec and the foobar built-in one.

Opus music sample:

Oggvorbis music sample:

Opus linear sweep:

Oggvorbis linear sweep:

What do you think? Could someone try to replicate or has this been
noticed already?

Thank you.
Go to the top of the page
+Quote Post
Start new topic
post Oct 13 2012, 20:13
Post #2

Group: Members
Posts: 5672
Joined: 2-September 02
Member No.: 3264

Does the sweep sound any different if you use 48k as the sampling rate ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:


RSS Lo-Fi Version Time is now: 30th November 2015 - 15:30