IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Google Music WMA -> MP3
PatrickAupperle
post Nov 4 2012, 22:59
Post #1





Group: Members
Posts: 7
Joined: 4-November 12
Member No.: 104315



I recently moved my music collection to Google Music. For one of the CDs I uploaded, I have it on my PC in MP3 VBR V0, WMA Lossless, and FLAC. Google Music transcoded the WMA and FLAC to MP3 CBR 320 and I ended up with three copies of each song. Trying to determine which two to delete, I downloaded the three files for track one. I ABXed 8/10 with the two 320 kbps files. Thinking this was odd, and not knowing which was which, I chose the extremely unscientific route of downloading the two files from a different CD (this one, 320 transcoded by google from flac and VBR V0) and I couldn't ABX them (expected). Since the VBR V0 files were unmodified, I'd expect them to sound as good as flac (to my ears with my headphones, at least), so I came to the conclusion that Google is able to transcode the FLACs to high quality MP3s. Based on this, I have to assume that google is really bad a transcoding WMA to MP3.

Does this make any sense? Thoughts? Similar experiences?
Go to the top of the page
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
saratoga
post Nov 5 2012, 01:28
Post #2





Group: Members
Posts: 5149
Joined: 2-September 02
Member No.: 3264



Since WMA seems to be Windows-only for the Google music client, and WMA lossless was only recently reverse engineered, it may be that they just have your local Windows machine convert the WMA lossless files to MP3 and then upload that.

Actually, looking at the about page, it seems they include LAME, libfaad, libvorbis and libflac, so it seems likely they do at least some transcoding on your local machine. I'm curious what the encoder is for the two different mp3s, perhaps one is done locally and the other remotely.
Go to the top of the page
+Quote Post
PatrickAupperle
post Nov 5 2012, 04:48
Post #3





Group: Members
Posts: 7
Joined: 4-November 12
Member No.: 104315



QUOTE (saratoga @ Nov 5 2012, 02:28) *
Since WMA seems to be Windows-only for the Google music client, and WMA lossless was only recently reverse engineered, it may be that they just have your local Windows machine convert the WMA lossless files to MP3 and then upload that.

Actually, looking at the about page, it seems they include LAME, libfaad, libvorbis and libflac, so it seems likely they do at least some transcoding on your local machine. I'm curious what the encoder is for the two different mp3s, perhaps one is done locally and the other remotely.


I guess it makes sense for them to do the transcoding locally. They (and we) would save a lot of bandwidth. Although it didn't save me enough to stop the university I attend from sending me a letter for excessive uploading, it could save them some money.

They must at least decode the WMA locally, otherwise I can't see why they'd require a Windows computer to do it. Do you think they use the Microsoft software on your computer for the transcoding? Maybe they do the entire transcode with MS tools if you start as WMA. What encoder does Microsoft use when you rip CDs with WMP (you can do that right?) to MP3? Could that account for quality differences?
Go to the top of the page
+Quote Post
Kohlrabi
post Nov 7 2012, 00:58
Post #4





Group: Super Moderator
Posts: 1148
Joined: 12-March 05
From: Kiel, Germany
Member No.: 20561



QUOTE (PatrickAupperle @ Nov 5 2012, 05:48) *
I guess it makes sense for them to do the transcoding locally. They (and we) would save a lot of bandwidth.
I asked their support exactly that, and they confirmed that encoding takes place on the user's machine before uploading, unless the files are MP3 which should be transferred as-is (so you can upload proper VBR files instead of insane 320 CBR files). I never asked about WMA, though.

This post has been edited by Kohlrabi: Nov 7 2012, 01:04


--------------------
It's only audiophile if it's inconvenient.
Go to the top of the page
+Quote Post
PatrickAupperle
post Nov 7 2012, 05:09
Post #5





Group: Members
Posts: 7
Joined: 4-November 12
Member No.: 104315



QUOTE (Kohlrabi @ Nov 7 2012, 01:58) *
QUOTE (PatrickAupperle @ Nov 5 2012, 05:48) *
I guess it makes sense for them to do the transcoding locally. They (and we) would save a lot of bandwidth.
I asked their support exactly that, and they confirmed that encoding takes place on the user's machine before uploading, unless the files are MP3 which should be transferred as-is (so you can upload proper VBR files instead of insane 320 CBR files). I never asked about WMA, though.


I suspected as much. I can only guess it is true for the WMAs as well. I can't really see how they would mess up decoding the WMA, but encoding a decoded WMA or decoded FLAC should be identical. right?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 20th December 2014 - 00:36