IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
MIDI plugin quality?, is it bad?
yosuke30
post Feb 10 2012, 18:30
Post #1





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



Hey everyone,

Im using foobar2k for quite a while now and I don't want to use
another player anymore, but there's a little problem.

I've downloaded the midi plugin for foobar and put it into the plugin folder, and it works.
But the quality is not really good. If i listen to the same midi in wmp it sounds as it should do.

I'm using midi files for the rpg maker and when i listen to the midis there, they sound like in wmp, so i guess
somethings not right with the plugin for f2k.

Is it just bad or do exists other midi plugins?
Go to the top of the page
+Quote Post
kode54
post Feb 10 2012, 23:14
Post #2





Group: Admin
Posts: 4691
Joined: 15-December 02
Member No.: 4082



You need to download a SoundFont sample bank, or a VST instrument with General MIDI capability, then configure the component. The page is under Preferences, Playback, Input, MIDI synthesizer host. Emu de MIDI is the only option which does not require additional files.
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 11 2012, 08:46
Post #3





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



Sadly I have no idea what to change under that options.
This is my view and my plugins:

http://imgur.com/zyuKb,Jg7YP
http://imgur.com/zyuKb,Jg7YP#1

Could you tell me, what I need to change under the MIDI settings?
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 11 2012, 18:21
Post #4





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



Hey again,

sorry for posting twice.
Can no one help me? Sorry if this is a beginners question, if there's a beginner forum, link it.

al i did was installing foobar and downloading the midi plugin, which contained 3 dll files and the vsthost.exe.
On the internet i can not find a sample bank or a VST instrument.
Go to the top of the page
+Quote Post
lvqcl
post Feb 11 2012, 18:41
Post #5





Group: Developer
Posts: 3467
Joined: 2-December 07
Member No.: 49183



Try Shan's soundfont. ADDED: It seems that the link is dead sad.gif

Also: http://www.synthfont.com/links_to_soundfonts.html

This post has been edited by lvqcl: Feb 11 2012, 18:47
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 11 2012, 18:53
Post #6





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



Thanks lvqcl, I'm browsing trough the site.
Can you recommend a soundfont file?
There are quite a few websites with so many files.
Go to the top of the page
+Quote Post
John2K
post Feb 11 2012, 19:01
Post #7





Group: Members
Posts: 23
Joined: 8-January 12
Member No.: 96308



Try these:

http://www.ntonyx.com/soft/32MbGMStereo.sf2
ftp://ftp.personalcopy.net/pub/Unison.zip

Edit: Shan's SGM-V2.01: http://www.mediafire.com/?zo8l3dgf2989266

This post has been edited by John2K: Feb 11 2012, 19:27
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 11 2012, 19:35
Post #8





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



sorry again for my lack of knowledge...
I thought foobar and midi would not be so difficult, because windows media player can play them without a problem.
Why does no other media player support midi that good?
even vlc is not able to open most of my midi files.

I'm downloading the files right now John2k, thanks for that, I will try them out.
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 11 2012, 20:13
Post #9





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



Ok now I have this:

http://imgur.com/CVINW

Is this correct so far?
Why can't I configure the bassmidi?
Go to the top of the page
+Quote Post
John2K
post Feb 11 2012, 20:19
Post #10





Group: Members
Posts: 23
Joined: 8-January 12
Member No.: 96308



QUOTE (yosuke30 @ Feb 11 2012, 18:35) *
I thought foobar and midi would not be so difficult, because windows media player can play them without a problem.
Why does no other media player support midi that good?


Speaking of the Microsoft GS Wavetable Synth (gm.dls), since foo_midi doesn't support .DLS files, is there any way I can get foobar to make my MIDIs sound just like they do with WMP, maybe using a SoundFont that replicates that default DLS' instruments perfectly?

@yosuke30: Don't your MIDIs play properly now? AFAIK that Configure button is enabled only if you use VST files.

This post has been edited by John2K: Feb 11 2012, 20:21
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 11 2012, 20:26
Post #11





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



It sounds muuuuch better now. Nearly perfect.
But they do have a small difference to what they should sound.

This post has been edited by yosuke30: Feb 11 2012, 20:28
Go to the top of the page
+Quote Post
kode54
post Feb 11 2012, 20:41
Post #12





Group: Admin
Posts: 4691
Joined: 15-December 02
Member No.: 4082



There is no "should sound" to this whole format, unless the composer used a specific synthesizer when producing the file, and expected everyone who would listen would have the same exact synthesizer.

foobar2000 cannot use the system synthesizer because it does not support on-demand rendering, only real time playback.

If you really want it to sound like that horrible gm.dls bank, you may dig up Audio Compositor or similar and convert the bank to SF2 format.

I happen to flip around between a mix of Colossus.SF2 (not strictly legit) with SGM and AnotherXG, and the two Yamaha VST instruments, S-YXG50 and S-YXG2006LE.
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 11 2012, 20:47
Post #13





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



I did not understand a single word from your last sentence. :-D
But thanks for the info.

(Sorry for my bad english btw, I'm german)


I am using midi files for creating a game in rpg maker VX ( a small programm for creating 2d RPGs like Terranigma).
And when i play the midi files in the programm they sound excatly like in windows media player, so i said "they should sound like in wmp".

When my game is finished and uploaded, a few will download and play it.
So i guess that everyone will hear the same sound of the midi file included in the game.
It's do damn hard to explain sad.gif
Everyone will just download my game and click game.exe and then it will start.
The intromusic is a midi file. So everyone will hear this midi file and when i listen to it after the game starts, it sounds like in windows media player, so i guessed that the midi sounds "normal" in wmp.

OH MY GOD please forgive my english :-(

This post has been edited by yosuke30: Feb 11 2012, 20:52
Go to the top of the page
+Quote Post
Vagabond
post Feb 12 2012, 01:26
Post #14





Group: Members
Posts: 26
Joined: 8-January 11
From: Griswold, IA
Member No.: 87162



MIDI doesn't have a normal sound. The one you're referring to is the default Microsoft sound, which is the most common among players/listeners.
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 12 2012, 08:00
Post #15





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



And that's why I want foobar to sound like wmp.
Because then I can hear what everybode else will hear when they play my game.
Do i have the possibility to do that? That fb2k sound like wmp?
Go to the top of the page
+Quote Post
mudlord
post Feb 12 2012, 09:05
Post #16





Group: Developer (Donating)
Posts: 818
Joined: 1-December 07
Member No.: 49165



QUOTE (kode54 @ Feb 11 2012, 14:41) *
If you really want it to sound like that horrible gm.dls bank, you may dig up Audio Compositor or similar and convert the bank to SF2 format.

Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 12 2012, 10:44
Post #17





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



Totally missed this post, sorry.
Downloaded VSampler now. Audio Compositor costs 40$...
Imported the gm.dls file and exportet it as a .sf2 file.

Selected it under BASSMIDI in foobar as plugin.
But it still sounds different. I opened the same midi file in wmp and in foobar and it's a difference.
It seems that the drums are missing or they sound different...

Maybe I'll give it up...
Is this correct so far? : http://imgur.com/n3jwk
Go to the top of the page
+Quote Post
mudlord
post Feb 12 2012, 12:04
Post #18





Group: Developer (Donating)
Posts: 818
Joined: 1-December 07
Member No.: 49165



There should be a Roland VSC soundfont floating around, which is essentially the same thing.
Go to the top of the page
+Quote Post
yosuke30
post Feb 12 2012, 12:44
Post #19





Group: Members
Posts: 11
Joined: 10-February 12
Member No.: 97068



GREAT! That's it!
Thank you so much, I found it somewhere on the net.

Finally! THANK YOU! emot-haw.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
kode54
post Feb 13 2012, 01:59
Post #20





Group: Admin
Posts: 4691
Joined: 15-December 02
Member No.: 4082



I am surprised that Audio Compositor even costs anything at all now. I thought the developer's web page vanished years ago.
Go to the top of the page
+Quote Post
John2K
post Feb 20 2012, 15:07
Post #21





Group: Members
Posts: 23
Joined: 8-January 12
Member No.: 96308



QUOTE (yosuke30 @ Feb 12 2012, 11:44) *
GREAT! That's it!
Thank you so much, I found it somewhere on the net.


Can you provide a link to the file you found?
Go to the top of the page
+Quote Post
mudlord
post Feb 21 2012, 12:38
Post #22





Group: Developer (Donating)
Posts: 818
Joined: 1-December 07
Member No.: 49165



QUOTE (kode54 @ Feb 12 2012, 19:59) *
I am surprised that Audio Compositor even costs anything at all now. I thought the developer's web page vanished years ago.


True, but gotta love copyright laws for crap thats not even maintained anymore >_> Which means me releasing a keygen is unethical, apparently.
Same goes for the XG S-YXG50 stuff, but the S-YXG2006LE is less in a legal hotbed as its sourced from a freeware player.

Or probably hacking said player and turning the core into a VSTi is still illegal too, bleh.

This post has been edited by mudlord: Feb 21 2012, 12:40
Go to the top of the page
+Quote Post
revangel
post Mar 2 2012, 17:26
Post #23





Group: Members
Posts: 6
Joined: 19-December 11
Member No.: 95880



If you want a absolutely great experience listening to old Game Midis, search for the 055.1mg sound canvas v1.0 bank.sf2 soundfont. Its absolutely worth it, I never experienced Midis so close to the hardware-level with BASSMIDI and that soundfont.
Go to the top of the page
+Quote Post
zerowalker
post Nov 28 2013, 12:24
Post #24





Group: Members
Posts: 268
Joined: 6-August 11
Member No.: 92828



What plugin does Zoomplayer use, as a certain midi sound as i want with ZoomPlayer, but with Foobar2000 and the Midi plugin it sounds completely different, tried many settings etc, none is correct.
Go to the top of the page
+Quote Post
Faziri
post Jun 17 2014, 02:22
Post #25





Group: Members
Posts: 32
Joined: 23-February 13
From: Antwerp
Member No.: 106826



A VST called SGM produces pretty epic sound that still sounds a lot like WMP ^^ http://download1604.mediafire.com/v38g4btj...66/SGM-V2.01.7z

Listening to an old Runescape rip right now, from before their last, awful music update. It sounds magical. <3
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd December 2014 - 04:45