IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
FLAC Frontend wonít run on my 64 bit Windows 7: solution/alternatives?, Was: FLAC Frontened for 64 bit Windows 7
junior421
post Aug 25 2011, 21:44
Post #1





Group: Members
Posts: 2
Joined: 25-August 11
Member No.: 93284



I have used FLAC Frontend for years to convert live show recordings but ever since I got a new computer with Windows 7 that is 64 bit I can't get the program to even load. Does anyone know where I can get a FLAC-esque program for my machine?
Go to the top of the page
+Quote Post
Apesbrain
post Aug 26 2011, 01:00
Post #2





Group: Members
Posts: 488
Joined: 3-January 04
Member No.: 10915



There are alternatives -- foobar2000, for one -- but you'd need to learn how to configure it.

Hints on getting FLAC Frontend to run on x64:
http://forums.techarena.in/windows-x64-edition/1398416.htm
http://www.sevenforums.com/installation-se...d-syswow64.html
Go to the top of the page
+Quote Post
AndyH-ha
post Aug 26 2011, 04:48
Post #3





Group: Members
Posts: 2207
Joined: 31-August 05
Member No.: 24222



Try checking, on the program's Properties Compatibility tab, "Run this program as an administrator" and "run this program in compatibility mode for" WinXP, service pack 3 -- for all users.
Go to the top of the page
+Quote Post
junior421
post Aug 26 2011, 06:01
Post #4





Group: Members
Posts: 2
Joined: 25-August 11
Member No.: 93284



So FLAC installs, but when I try to convert a file it says:

"Run Time Error '75':
Path/File access Error
Go to the top of the page
+Quote Post
mixminus1
post Aug 26 2011, 15:22
Post #5





Group: Members
Posts: 688
Joined: 23-February 05
Member No.: 20097



flac.exe from the FLAC 1.2.1b bundle downloaded from rarewares.org runs fine for me under Win7 Pro x64.

FLAC Frontend, however, doesn't run, but I'm not getting the '75' error. Instead, it's saying that MSCOMCTL.OCX is missing, which appears to be a Visual Basic 6 component, and after a little Googling, it appears that this is just "the way things are" under Win7 x64.

I tried running FLAC Frontend in WinXP SP 3 compatibility mode - and as admin - but to no avail.

I think the bottom line is that FLAC Frontend is just too old - or more specifically, relies on Windows components that are no longer supported - to run under Win7 x64.

So, I would second the recommendation for foobar2000, and actually, for just converting WAVs to FLAC, it requires very little configuration - drop your files into the playlist window, right-click -> Convert -> ..., choose FLAC from the drop-down, set the compression level, set your directory and filename options, and off you go.


--------------------
"Not sure what the question is, but the answer is probably no."
Go to the top of the page
+Quote Post
AndyH-ha
post Sep 17 2011, 23:44
Post #6





Group: Members
Posts: 2207
Joined: 31-August 05
Member No.: 24222



I did not remember this until I installed FLAC on another Win7 64 bit computer;

MSCOMCTL.OCX must be copied to C:\Windows\SysWOS64
This is an old MS ActiveX control. I found it somewhere online with a search.

It turns out that the compatibility options do not need to include "run this program in compatibility mode for WinXP, service pack 3", only the
"Run this program as an administrator" for all users.

If, as is my practice, one does not want it to add tags or use replaygain, one must uncheck those default boxes before clicking on Encode (first time use only). If one does want one or both of those options, I donít know what is required.
Go to the top of the page
+Quote Post
forart.eu
post Sep 30 2011, 10:03
Post #7





Group: Members
Posts: 74
Joined: 10-December 09
From: italy
Member No.: 75798



...and does anyone knows where to grab 64-bit FLAC build ?

EDIT: found this 64-bit build -> http://www.box.net/shared/aabhhqin0j

This post has been edited by forart.eu: Sep 30 2011, 10:22
Go to the top of the page
+Quote Post
Emanuel
post Sep 30 2011, 10:21
Post #8





Group: Members
Posts: 284
Joined: 13-January 02
From: Sthlm, Sweden
Member No.: 999



Flacdrop frontend still works like a charm in 64-bit W7. Just put it in the same folder as flac.exe.
http://www.rarewares.org/lossless.php


--------------------
http://forum.studio.se (in Swedish)
Go to the top of the page
+Quote Post
forart.eu
post Sep 30 2011, 10:44
Post #9





Group: Members
Posts: 74
Joined: 10-December 09
From: italy
Member No.: 75798



Waiting for RW's ICL 11.1 x64 FLAC (and, why not, other lossless codecs) build, i found another old x64 build.

...and there should be a 64-bit FLAC into latest MediaCoder too.

To be correct, here's and interesting (dated) comparison between norma, ICL and x64 FLAC builds: FLAC compile benchmarks

This post has been edited by forart.eu: Sep 30 2011, 10:46
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 15th September 2014 - 04:07