IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

17 Pages V  « < 12 13 14 15 16 > »   
Reply to this topicStart new topic
foo_vst: VST 2.4 adapter, Multi-instance, multichannel, and seamless; Now back in development
pjgregory
post Nov 23 2011, 11:59
Post #326





Group: Members
Posts: 6
Joined: 25-February 11
Member No.: 88472



I have been testing VST 2.4 (0.9.0.3) with the Electri-Q parametric equalizer to correct the low frequency response in my room. No problems, except that the Electri-Q plugin is dual mono so I cannot create a separate equalization for each speaker. I have downloaded the demo version of the Blue Cat Stereo Parametric Equalizer. It loads OK, but as soon as I try to change one of the frequency or gain settings (a small pop-up text box appears), the Equalizer freezes and foobar crashes. Is this the same general crashing problem that has been reported here?

If there is no fix in sight, does anyone know of a stereo parametric equalizer that does work with VST 2.4

PJG
Go to the top of the page
+Quote Post
Yegor
post Nov 23 2011, 13:00
Post #327





Group: Developer
Posts: 251
Joined: 8-April 09
From: Russia, Zlatoust
Member No.: 68779



I know about this problem with Blue Cat plug-ins. New version of the adapter is in development atm. UI stuff is going to have numerous bugfixes.
Go to the top of the page
+Quote Post
AlphaWave
post Nov 24 2011, 11:07
Post #328





Group: Members
Posts: 17
Joined: 15-March 10
Member No.: 79042



Is there a way to have the running vst start automatically when foobar starts without have to start the dsp manager? Even better, to have the vst window integrated in foobar rather than in a separate window?
Go to the top of the page
+Quote Post
Yegor
post Nov 24 2011, 11:39
Post #329





Group: Developer
Posts: 251
Joined: 8-April 09
From: Russia, Zlatoust
Member No.: 68779



What's the point of keeping VST editors visible all the time?
Go to the top of the page
+Quote Post
AlphaWave
post Nov 24 2011, 12:06
Post #330





Group: Members
Posts: 17
Joined: 15-March 10
Member No.: 79042



Hmmm. I think what I meant to say was having the vst plugin itself visible all the time. I guess I'm asking that in the wrong place aren't I?
Go to the top of the page
+Quote Post
Yegor
post Nov 24 2011, 12:09
Post #331





Group: Developer
Posts: 251
Joined: 8-April 09
From: Russia, Zlatoust
Member No.: 68779



It's the same. So why do you want to have them visible?
Go to the top of the page
+Quote Post
AlphaWave
post Nov 24 2011, 12:50
Post #332





Group: Members
Posts: 17
Joined: 15-March 10
Member No.: 79042



So that I can play around with it as the fancy takes me I.e. when I think the playing track warrants a different eq. At the moment I have to firstly go to view - dsp manger - 'easy eq vst' to see the thing and then I have to switch between the main window and vst window. All this makes it more of a pain to make eq adjustments 'on the fly'. In my view it should be as easy as sliding the foobar volume slider.
Go to the top of the page
+Quote Post
Yegor
post Nov 24 2011, 13:38
Post #333





Group: Developer
Posts: 251
Joined: 8-April 09
From: Russia, Zlatoust
Member No.: 68779



Short answer: I'm sorry but no.

It's View > DSP menu we're talking about, not VST plug-ins, right? Well, not only this feature won't be extended but it will also be disabled by default. It's because Foobar2000 doesn't encourage such behavior, i.e. to leave DSP config windows open. I wish it wasn't so myself. As for integrating VST GUIs into the fb2k's main window, it'll be just ugly because VST doesn't support window sizing.
Go to the top of the page
+Quote Post
pjgregory
post Nov 24 2011, 17:36
Post #334





Group: Members
Posts: 6
Joined: 25-February 11
Member No.: 88472



QUOTE (Yegor @ Nov 23 2011, 14:00) *
I know about this problem with Blue Cat plug-ins. New version of the adapter is in development atm. UI stuff is going to have numerous bugfixes.


Fine. I will wait.

PJG
Go to the top of the page
+Quote Post
Sylph
post Nov 30 2011, 09:41
Post #335





Group: Members
Posts: 259
Joined: 1-February 08
Member No.: 50965



Does this work with Ozone 5?
Go to the top of the page
+Quote Post
marabundo
post Dec 4 2011, 20:00
Post #336





Group: Members
Posts: 3
Joined: 8-June 11
Member No.: 91342



QUOTE (Sylph @ Nov 30 2011, 11:41) *
Does this work with Ozone 5?

Works fine (foobar2000 v.1.1.10)
Go to the top of the page
+Quote Post
oromasdes
post Dec 23 2011, 13:29
Post #337





Group: Members
Posts: 1
Joined: 6-November 11
Member No.: 94989



QUOTE (raster43 @ Nov 15 2011, 22:29) *
Archive is corrupt in the op and the dll won't extract and can't be repaired.
Please repack/repost.


Got the dll after a few attemtps. Don't use winzip, but use 7-zip instead. Steps :
1. Open the downloaded file 'foo_vst_0903.zip' with 7-zip.
2. Extract the 1 file named 'foo_vst_0903' (and close 7-zip)
3. Open the extracted file 'foo_vst_0903' again with 7-zip (as it has no extension, do it with right-click and 'Open', then select 7-zip as program; or start 7-zip and navigate to the file, then double-click on it)
3. Extract the 1 file named 'foo_vst.dll' - this is the unpacked dll
Go to the top of the page
+Quote Post
Yegor
post Dec 24 2011, 05:45
Post #338





Group: Developer
Posts: 251
Joined: 8-April 09
From: Russia, Zlatoust
Member No.: 68779



Or just drag'n'drop the zip file to the components list in the preferences dialog box.
Go to the top of the page
+Quote Post
pjgregory
post Dec 29 2011, 17:08
Post #339





Group: Members
Posts: 6
Joined: 25-February 11
Member No.: 88472



QUOTE (pjgregory @ Nov 24 2011, 18:36) *
QUOTE (Yegor @ Nov 23 2011, 14:00) *
I know about this problem with Blue Cat plug-ins. New version of the adapter is in development atm. UI stuff is going to have numerous bugfixes.


Fine. I will wait.

PJG


Any progress on a fix for the Blue Cat Plugin?
Go to the top of the page
+Quote Post
bobbyhu
post Jan 14 2012, 14:53
Post #340





Group: Members
Posts: 1
Joined: 14-January 12
Member No.: 96430



QUOTE (marabundo @ Dec 4 2011, 20:00) *
QUOTE (Sylph @ Nov 30 2011, 11:41) *
Does this work with Ozone 5?

Works fine (foobar2000 v.1.1.10)


Damn, I can't make it to work with foobar2000 v.1.1.10 and ozone advanced 5. (ozone 4 works fine)

Which dll did you add in the VST plugin window? iZotope Ozone 5.dll?

The View/DSP menu is greyed out even after restarting foobar.

Go to the top of the page
+Quote Post
ironmine
post Jan 20 2012, 06:43
Post #341





Group: Members
Posts: 5
Joined: 20-January 12
Member No.: 96568



QUOTE (pjgregory @ Nov 23 2011, 20:59) *
I have been testing VST 2.4 (0.9.0.3) with the Electri-Q parametric equalizer to correct the low frequency response in my room. No problems, except that the Electri-Q plugin is dual mono so I cannot create a separate equalization for each speaker. I have downloaded the demo version of the Blue Cat Stereo Parametric Equalizer. It loads OK, but as soon as I try to change one of the frequency or gain settings (a small pop-up text box appears), the Equalizer freezes and foobar crashes. Is this the same general crashing problem that has been reported here?

If there is no fix in sight, does anyone know of a stereo parametric equalizer that does work with VST 2.4

PJG


Hi PJGREGORY!

I've started experimenting with active equalization for room correction (plus I have some passive self-made acoustic panels & bass traps) quite a long time ago. My final result looks like this:

I use Foobar2000 and its component George Yohng's VST wrapper. It is linked to Art-Teknika Console, it's a very visual and user-friendly Japanese VST-chainer. The main action takes place inside this Art-Teknika. I use two instances of LiquidSonic Reverberate Convolution VST plugins, one for each channel. Each LiquidSonic is loaded with a room correction filter (impulse) made in Room EQ Wizard, separately for each channel.

Then I add Sonalksis Ultimate-D VST Plugin for dithering to 16 bits and finally I monitor the output with Sonalksis FreeG plugin to make sure the level does not go above zero.

I tried different equalizers, but I prefer the sound of LiquidSonic convolution plugins. However, I should say that Oxford Sonnox EQ is also very good!

If you need any help with the setup, you can write to me at ironmine@mail.ru

Bye,
Eugene K (Russia)

This post has been edited by ironmine: Jan 20 2012, 06:52
Go to the top of the page
+Quote Post
Presto
post Feb 8 2012, 21:31
Post #342





Group: Members
Posts: 2
Joined: 8-February 12
Member No.: 97015



Yegor:

First of all, thank-you SO SO MUCH for creating a multichannel VST wrapper. Do you have a donation page? cool.gif

One issue I was wondering if you could help me with. The plugin, whether using kernel streaming or ASIO outputs, seems to do it's channel mapping at a very low level (hardware level? HAL?) for the audio interface. Any attempt to use the Foobar matrix mixer post-plugin, or assign channel mapping in the more recent ASIO output plugin does not make any difference. Is this is a problem? Not really - but for some cards you get unusual or unexpected channel mapping. Examples:

X-Fi (Audio Creation Mode) - Only first 6 of 8 physical channels are available.
M-Audio Revolution 7.1 - Channels 5 and 6 are mirrored onto 7 and 8 (so only six are usable)
C-Media AZ9880 onboard codex - channel mirroring as with M-Audio revolution

Is this wrapper limited to 6 channels? Can one change the mapping?
What audio interface did you use when developing / testing this wrapper?
(Sorry for all the questions - I am SOOOOOOOO close to getting this all working it's maddening!)

I have other cards (and one on the way) to test and maybe that will shine a light on this. It could be goofy channel mapping inherent to the various cards to do "top" channels, which are often combinations of various surround channels. I.e., in X-fi, one top channel maps audio to every other channel. (Not wanted when you're doing audio-creation or Allocator type applications)

Thanks for your time, and thanks for getting us Thuneau Allocator users one step closer to sonic perfection!

Cheers,
Presto
Go to the top of the page
+Quote Post
tribaljet
post Feb 8 2012, 22:34
Post #343





Group: Members
Posts: 73
Joined: 14-January 11
Member No.: 87321



ASIO is still a buggy output method, you can get exactly the same bitmatched output through WASAPI. And KS is obviously out of the question.
Go to the top of the page
+Quote Post
Presto
post Feb 9 2012, 06:19
Post #344





Group: Members
Posts: 2
Joined: 8-February 12
Member No.: 97015



QUOTE (tribaljet @ Feb 8 2012, 22:34) *
ASIO is still a buggy output method, you can get exactly the same bitmatched output through WASAPI. And KS is obviously out of the question.


Thanks for getting back to me Tribaljet.
UPDATE: It's all working 100% now. I needed to increase the channel limit from 6 to 8. I also no longer needed to do "counter-intuitive" ASIO mapping, so when I just picked the ASIO channels from 1 to 8 in sequence and ignorned the nicknames, it worked just fine.

All I can say is WOW - this sounds amazing. No separate VST host. No Console. No ASIO4ALL - just Foobar and the Allocator and great sound!

This VST adapter is DA BOMB!
Go to the top of the page
+Quote Post
grimpr
post Feb 20 2012, 13:03
Post #345





Group: Members
Posts: 6
Joined: 8-June 08
Member No.: 54118



QUOTE (ironmine @ Jan 20 2012, 07:43) *
QUOTE (pjgregory @ Nov 23 2011, 20:59) *
I have been testing VST 2.4 (0.9.0.3) with the Electri-Q parametric equalizer to correct the low frequency response in my room. No problems, except that the Electri-Q plugin is dual mono so I cannot create a separate equalization for each speaker. I have downloaded the demo version of the Blue Cat Stereo Parametric Equalizer. It loads OK, but as soon as I try to change one of the frequency or gain settings (a small pop-up text box appears), the Equalizer freezes and foobar crashes. Is this the same general crashing problem that has been reported here?

If there is no fix in sight, does anyone know of a stereo parametric equalizer that does work with VST 2.4

PJG


Hi PJGREGORY!

I've started experimenting with active equalization for room correction (plus I have some passive self-made acoustic panels & bass traps) quite a long time ago. My final result looks like this:

I use Foobar2000 and its component George Yohng's VST wrapper. It is linked to Art-Teknika Console, it's a very visual and user-friendly Japanese VST-chainer. The main action takes place inside this Art-Teknika. I use two instances of LiquidSonic Reverberate Convolution VST plugins, one for each channel. Each LiquidSonic is loaded with a room correction filter (impulse) made in Room EQ Wizard, separately for each channel.

Then I add Sonalksis Ultimate-D VST Plugin for dithering to 16 bits and finally I monitor the output with Sonalksis FreeG plugin to make sure the level does not go above zero.

I tried different equalizers, but I prefer the sound of LiquidSonic convolution plugins. However, I should say that Oxford Sonnox EQ is also very good!

If you need any help with the setup, you can write to me at ironmine@mail.ru

Bye,
Eugene K (Russia)


Amazing post, thanks for letting me know about Console, Foobar + Console + VirtualAudioCable + Continuator is a powerhouse combination.
Go to the top of the page
+Quote Post
Alexa
post Feb 23 2012, 18:20
Post #346





Group: Members
Posts: 21
Joined: 14-March 11
Member No.: 88991



new foobar fading thingie fixed the clicking noises when you had fading enabled! yey
Go to the top of the page
+Quote Post
DJ_DOGGY
post Mar 4 2012, 22:48
Post #347





Group: Members
Posts: 11
Joined: 22-May 10
Member No.: 80833



Plugin is very useful

This post has been edited by DJ_DOGGY: Mar 4 2012, 22:51
Go to the top of the page
+Quote Post
ironmine
post Mar 4 2012, 22:53
Post #348





Group: Members
Posts: 5
Joined: 20-January 12
Member No.: 96568



QUOTE (DJ_DOGGY @ Mar 5 2012, 07:48) *
Plugin is very useful


The George Yohng's plugin is better for me because I can keep the interface of the VST plugins on top of the Foobar2000 player while music plays and control the sound "on the fly".
Go to the top of the page
+Quote Post
tribaljet
post Mar 5 2012, 02:21
Post #349





Group: Members
Posts: 73
Joined: 14-January 11
Member No.: 87321



QUOTE (ironmine @ Mar 4 2012, 21:53) *
The George Yohng's plugin is better for me because I can keep the interface of the VST plugins on top of the Foobar2000 player while music plays and control the sound "on the fly".


You can do the same with foo_vst, I have no idea where you pulled the idea that it can't.

This post has been edited by tribaljet: Mar 5 2012, 02:21
Go to the top of the page
+Quote Post
extrabigmehdi
post Mar 15 2012, 03:04
Post #350





Group: Members
Posts: 408
Joined: 15-August 09
Member No.: 72330



hi,
there's two vst when you enter the parameters manually (i.e you type number then the enter key) ,
then it crashs. LP10 by DDMF, and VahlalaRoom.
What's weird, is that if I use the Acon EffectChainer as an intermediary to load vst, it doesn't crash anymore.

Note: By the way, it would be nice , if the vst adapter would allow saving of presets as fxp files (standard way of saving presets introduced by steinberg, but re-used by other programs like soundforge).
Now I'm using Acon EffectChainer just to use fxp presets (and to avoid crash too).
Go to the top of the page
+Quote Post

17 Pages V  « < 12 13 14 15 16 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 17th September 2014 - 15:03