IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Upgrading files to the latest version, is it worth it?
insane_alien
post Apr 18 2009, 17:10
Post #1





Group: Members
Posts: 64
Joined: 26-July 08
Member No.: 56345



I have been accumulating a large collection of flac files for a number of years now, and as a result my library is a hodgepodge of different flac encoder versions and compression rates. as it is growing beyond 250GB i'm wondering if it is worth transcoding the lot to the latest version of the encoder (with -8 compression)?

i'm not expecting masses of saved space but maybe a gigabyte or two?
Go to the top of the page
+Quote Post
 
Start new topic
Replies (1 - 3)
kornchild2002
post Apr 18 2009, 17:42
Post #2





Group: Members
Posts: 2069
Joined: 8-April 05
From: Cincinnati, OH
Member No.: 21277



Well, the nice thing about FLAC is that all of your files are lossless. I don't really see any benefit in transcoding to the latest version of FLAC unless you encountered some problems with your older files. You are going to have to decide if a 1-2GB savings is worth it. This means that your library will decrease from 250GB to 248GB. Is that worth the amount of time and effort in setting up your computer to transcode? Is 0.8% of a difference enough for this? You are the only one who is going to have to decide if this is right for you.
Go to the top of the page
+Quote Post
B0RK
post Apr 18 2009, 18:20
Post #3





Group: Banned
Posts: 60
Joined: 24-December 08
Member No.: 64805



Just not worth the effort, if you ask me (Unless your'e going with another format).


If you intend going from Flac to Flac again,
sometimes youd get even bigger files , depending on what mode was used and the encoder.

Flac -6 is the sweet spot for me with all 3 size vs enc speed vs dec factors taken into account.
Go to the top of the page
+Quote Post
insane_alien
post Apr 18 2009, 20:00
Post #4





Group: Members
Posts: 64
Joined: 26-July 08
Member No.: 56345



Well, its no bother to set my computer up for transcoding. my server is capable of doing it i just tell it which files to transcode and what to transcode them to and it does it when its not busy.

i think a couple of giga bytes should be worth it, thats another 3-6 albums before i need to consider upgrading my backup drive. and the different encoders has been bugging me for a while(probably OCD or something).

i'll set it up to transcode and see what pops out in the morning.

EDIT: saved 5 Gigabytes. more than i was expecting and now everything is nice and neat and only has one encoder.

This post has been edited by insane_alien: Apr 19 2009, 10:16
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 1st August 2014 - 18:39