IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
MKVs: downmix ac3 6-channels to ac3 2-channels and remux
kwanbis
post Mar 10 2009, 01:42
Post #1





Group: Developer (Donating)
Posts: 2390
Joined: 28-June 02
From: Argentina
Member No.: 2425



I have a WD TV, and somehow, MKVs with 6 channels ac3 do not play sound on my TV, but 2 channels ones ac3 do.

UPDATE: I had my WD TV to DIGITAL AUDIO, instead than STEREO.

It looks like if the audio is 2 channels, the WD TV would do STEREO anyway, but for the 6 channels, it would try to do DIGITAL.

So i set it back to STEREO and all is playing perfectly.

But i'm still interested on knowing:

1) how can i specify FPS while doing the MKVmerge on the command line:
mkvmerge -o test.mkv video.h264 audio.ac3 sub.srt

EDIT2: --default-duration 0:24000/1001fps would do it.

2) if i already have an mkv, how do i add another file to it?


------------------------- OLD POST --------------------------------

So i'm trying to find out the quickets way of extracting the the ac3, downsampling it to 2 channels, and then remerging to the mkv.

I-m experimenting a little, since i-m really not much into video, unless i need to do something like now, so:

1) eac3to a.mkv
MKV, 1 video track, 1 audio track, 0:41:46, 24p /1.001
1: h264/AVC, English, 720p24 /1.001
2: AC3, 5.1 channels, 384kbps, 48khz, dialnorm: -27dB

2) eac3to a.mkv 1: video.h264 2: audio.ac3

3) eac3to audio.ac3 audio2.ac3 -down2

4) eac3to audio.ac3 audio2.wav

5) neroaacenc.exe -q 1 -if audio2.wav -of audio2.aac

So now i have:

video.h264 (original video)
audio.ac3 (this is the original 6 channels ac3)
audio2.ac3 (ac3 downsampled to 2 channels)
audio2.aac (aac downsampled to 2 channels)

I then tried:

mp4box -add "video.h264:fps=23.976" -add "audio2.aac:lang=en" "a-audio2-aac.mp4"

mp4box -add "video.h264:fps=23.976" -add "audio2.ac3:lang=en" "a-audio2-ac3.mp4"

mkvmerge -o a-audio2-aac.mkv video.h264 audio2.aac

mkvmerge -o a-audio2-ac3.mkv video.h264 audio2.ac3

I ended up with:

a-audio2-aac.mp4 plays perfectly.

a-audio2-ac3.mp4 no sound (is an mp4 restriction?)

a-audio2-ac3.mkv 1 sec delay

a-audio2-aac.mkv 1 sec delay

So, i was wondering, why the 1 sec delay (audio plays latter than the vide)? Is it because i-m not specifying the FPS? How do i do it?

And last, since i already have an MKV with audio and ac3, how can i add the 2 channel ac3?

Thanks.

This post has been edited by kwanbis: Mar 10 2009, 23:09


--------------------
MAREO: http://www.webearce.com.ar
Go to the top of the page
+Quote Post
smok3
post Mar 10 2009, 10:52
Post #2


A/V Moderator


Group: Moderator
Posts: 1747
Joined: 30-April 02
From: Slovenia
Member No.: 1922



oh well, you just have to test and find whatever will work, i would go for a final file that looks like:

1. video
2. new stereo audio, can you use AAC here?
3. original ac3
.mkv

(so basically i would go for insertion of the new stereo track into original file, that way you can still play ac3 with some PC)

edit: if you can post a small sample somewhere i may find time to play around.

This post has been edited by smok3: Mar 10 2009, 10:53


--------------------
PANIC: CPU 1: Cache Error (unrecoverable - dcache data) Eframe = 0x90000000208cf3b8
NOTICE - cpu 0 didn't dump TLB, may be hung
Go to the top of the page
+Quote Post
kwanbis
post Mar 10 2009, 22:03
Post #3





Group: Developer (Donating)
Posts: 2390
Joined: 28-June 02
From: Argentina
Member No.: 2425



UPDATE: I had my WD TV to DIGITAL AUDIO, instead than STEREO.

It looks like if the audio is 2 channels, the WD TV would do STEREO anyway, but for the 6 channels, it would try to do DIGITAL.

So i set it back to STEREO and all is playing perfectly.

But i'm still interested on knowing:

1) how can i specify FPS while doing the MKVmerge on the command line:
mkvmerge -o test.mkv video.h264 audio.ac3 sub.srt

2) if i already have an mkv, how do i add another file to it?


This post has been edited by kwanbis: Mar 10 2009, 22:14


--------------------
MAREO: http://www.webearce.com.ar
Go to the top of the page
+Quote Post
smok3
post Mar 11 2009, 12:05
Post #4


A/V Moderator


Group: Moderator
Posts: 1747
Joined: 30-April 02
From: Slovenia
Member No.: 1922



1. http://www.bunkus.org/videotools/mkvtoolni...c/mkvmerge.html
try −−default−duration 25fps
2. no idea, but −−append−to seems to be it.

This post has been edited by smok3: Mar 11 2009, 12:05


--------------------
PANIC: CPU 1: Cache Error (unrecoverable - dcache data) Eframe = 0x90000000208cf3b8
NOTICE - cpu 0 didn't dump TLB, may be hung
Go to the top of the page
+Quote Post
CoyoteSmith
post Mar 25 2009, 05:21
Post #5





Group: Members
Posts: 114
Joined: 22-January 08
Member No.: 50696



QUOTE (kwanbis @ Mar 10 2009, 17:03) *
2) if i already have an mkv, how do i add another file to it?[/b]

open both files (your .mkv and other file) in mkvtoolnix, select which audio,video and subtitle tracks you want to remain in the container than mux it again
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 25th December 2014 - 17:14