IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Why Do Pirates Use MKV, Not MP4?, From Topic ID: 62762
Emon
post Apr 21 2008, 19:03
Post #1





Group: Members
Posts: 119
Joined: 20-July 05
Member No.: 23424



QUOTE (goesto11 @ Apr 19 2008, 16:54) *
You can also see it in video - .avi is slowly being replaced by .mkv files and H.264 encoding.

AVI isn't a codec, it's just a container. You can have an H.264 encoded video in an AVI file...MKV is just becoming popular because (presumably) it's a better container format.
Go to the top of the page
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
eofor
post Apr 23 2008, 08:53
Post #2





Group: Members
Posts: 187
Joined: 24-March 06
Member No.: 28803



QUOTE (Emon @ Apr 21 2008, 19:03) *
AVI isn't a codec, it's just a container. You can have an H.264 encoded video in an AVI file...MKV is just becoming popular because (presumably) it's a better container format.


I'm still baffled why .mkv is used by the pirates instead of .mp4, which in terms of features can do exactly the same and is far more widely supported.
Go to the top of the page
+Quote Post
SebastianG
post Apr 23 2008, 12:07
Post #3





Group: Developer
Posts: 1318
Joined: 20-March 04
From: Göttingen (DE)
Member No.: 12875



QUOTE (eofor @ Apr 23 2008, 09:53) *
I'm still baffled why .mkv is used by the pirates instead of .mp4, which in terms of features can do exactly the same and is far more widely supported.

MKV has some advantages:
  • Its open source software player/tools support is pretty good due to specifications and libraries being free of charge. (MP4box kinda sucks, doesn't it?)
  • MKV supports a lot of different formats (including AC3 aka Dolby Digitall and VobSub DVD subtitles). Correct me if I'm wrong, but to my knowledge you can't put 5.1 AC3 into MP4 without transcoding to AAC or some other "mp4 codec" first.
For someone who doesn't care about "hardware support" it looks like a good solution.

Cheers,
SG
Go to the top of the page
+Quote Post
Gabriel
post Apr 23 2008, 12:58
Post #4


LAME developer


Group: Developer
Posts: 2950
Joined: 1-October 01
From: Nanterre, France
Member No.: 138



QUOTE (SebastianG @ Apr 23 2008, 12:07) *
Correct me if I'm wrong, but to my knowledge you can't put 5.1 AC3 into MP4 without transcoding to AAC or some other "mp4 codec" first.

I think it's possible. The data format description within the stsd atom would be "ac3" instead of "mp4a", but that should be specs compliant. (even mp3 can be put within mp4 container)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 23rd November 2014 - 04:35