IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Embedding Cue Sheet with Foobar
AgeOfPanic
post Jan 16 2007, 02:41
Post #1





Group: Members
Posts: 6
Joined: 16-January 07
Member No.: 39701



I'm trying to embedd a cue sheet from the CD Money For Nothing by the Dire Straits into the flac file I created. When I do so, Foobar changes all the track titles to Down To The Waterline. I tried to manually rename the files in the embedded cue sheet editor, to no effect. When I open the cue sheet with Foobar directly, it works just fine.
The cue sheet is created with EAC, just changed the extension to .flac. With a Flac file from Jimi Hendrix everything works just fine. The only difference I can see, is that the cue sheet from the Jimi Hendrix file contains Flags DCP with every file.
What can be wrong?

Edit: just thought I should post the cue file:

CODE
REM GENRE Rock
REM DATE 1988
REM DISCID A70F900C
REM COMMENT "ExactAudioCopy v0.95b4"
PERFORMER "Dire Straits"
TITLE "Money For Nothing"
FILE "Dire Straits - Money For Nothing.flac" WAVE
TRACK 01 AUDIO
TITLE "Sultans Of Swing"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 00:00:00
INDEX 01 00:00:32
TRACK 02 AUDIO
TITLE "Down To The Waterline"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 01 05:46:65
TRACK 03 AUDIO
TITLE "Portobello Belle - Live"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 09:47:16
INDEX 01 09:47:67
TRACK 04 AUDIO
TITLE "Twisting By The Pool (Remix)"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 14:20:50
INDEX 01 14:21:57
TRACK 05 AUDIO
TITLE "Tunnel Of Love"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 17:51:73
INDEX 01 17:52:55
TRACK 06 AUDIO
TITLE "Romeo And Juliet"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 26:02:02
INDEX 01 26:03:37
TRACK 07 AUDIO
TITLE "Where Do You Think You're Going "
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 01 31:59:55
TRACK 08 AUDIO
TITLE "Walk Of Life"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 01 35:30:22
TRACK 09 AUDIO
TITLE "Private Investigations"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 39:37:72
INDEX 01 39:38:22
TRACK 10 AUDIO
TITLE "Telegraph Road - Live (Remix)"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 45:28:61
INDEX 01 45:28:62
TRACK 11 AUDIO
TITLE "Money For Nothing"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 01 57:28:22
TRACK 12 AUDIO
TITLE "Brothers In Arms"
PERFORMER "Dire Straits"
INDEX 00 61:33:31
INDEX 01 61:34:20

Moderation: Added CODEBOX

This post has been edited by Synthetic Soul: Jan 16 2007, 18:04
Go to the top of the page
+Quote Post
Synthetic Soul
post Jan 16 2007, 07:41
Post #2





Group: Super Moderator
Posts: 4887
Joined: 12-August 04
From: Exeter, UK
Member No.: 16217



You also have a TITLE FLAC tag for your image. Go to properties and remove the TITLE tag, and the cuesheet values should show through.

If not, you may need to clear some more foobar cuesheet tags.

Edit: also, change your EAC command line to stop writing a TITLE tag.

This post has been edited by Synthetic Soul: Jan 16 2007, 07:42


--------------------
I'm on a horse.
Go to the top of the page
+Quote Post
AgeOfPanic
post Jan 16 2007, 08:30
Post #3





Group: Members
Posts: 6
Joined: 16-January 07
Member No.: 39701



But the strange thing is, that when I load the Cue Sheet into the editor, it shows the right title entries. After I have pressed OK however, the editor changes all the titles to Down To The Waterline. I will have a look at the tag information for the flac file (I'm at work right now). Maybe the fault lies there.
I have configured EAC according to your guides. EAC just automatically adds Title to the cue sheet, but the Jimi Hendrix cue sheet also contains Title information.
Go to the top of the page
+Quote Post
Synthetic Soul
post Jan 16 2007, 10:59
Post #4





Group: Super Moderator
Posts: 4887
Joined: 12-August 04
From: Exeter, UK
Member No.: 16217



This is probably because you have edited the cuesheet, and foobar has now written track-specific tags to your file, using the TITLE tag.

Take a look at the file with Case's Tag, or Metaflac to get an idea of what's going on.

If I were you I'd probably wipe all the tags and start again, by just embedding the cuesheet in the file.

In future do not add a TITLE tag to the file (I would probably removed ARTIST as well, for ease, considering Various Artist albums), and try not to edit the cuesheet in foobar.


--------------------
I'm on a horse.
Go to the top of the page
+Quote Post
AgeOfPanic
post Jan 16 2007, 12:39
Post #5





Group: Members
Posts: 6
Joined: 16-January 07
Member No.: 39701



OK, I will give it a try when I get home.
Go to the top of the page
+Quote Post
rohangc
post Jan 16 2007, 14:20
Post #6





Group: Members
Posts: 569
Joined: 1-December 02
From: India
Member No.: 3948



I am new to archiving to FLAC. I intend to start doing this very soon (all my present songs are in LAME --aps mp3 format). I have a question though.

Is it safe to edit APEv2 tags (except the CUE sheet tag) in Foobar? From what I have read in these forums, it is next to impossible to edit tags once they are written into a FLAC image. Am I right? If not, can someone please point me in the right direction?

Thanks.
Go to the top of the page
+Quote Post
Synthetic Soul
post Jan 16 2007, 14:24
Post #7





Group: Super Moderator
Posts: 4887
Joined: 12-August 04
From: Exeter, UK
Member No.: 16217



Slightly OT, but...

Yes, foobar deals with FLAC tags fine. I think the only issues that people have with FLAC tags is that they are written to the start of the file, and therefore if the original padding was not enough the whole file needs to be rewritten.

There were some issues with 0.9 betas but these were solved by rewriting to a temp file, IIRC. Also, 1.1.3 uses more padding by default, IIRC.


--------------------
I'm on a horse.
Go to the top of the page
+Quote Post
AgeOfPanic
post Jan 16 2007, 16:59
Post #8





Group: Members
Posts: 6
Joined: 16-January 07
Member No.: 39701



OK, I removed the tags from the flac file with Tag&Rename, which supports flac files and reloaded the cue into the editor and now it works fine. It's a little bit impractical. Thanks everybody. Now one more question, how do I stop EAC from writing the title tag into the flac file?

This post has been edited by AgeOfPanic: Jan 16 2007, 17:02
Go to the top of the page
+Quote Post
Synthetic Soul
post Jan 16 2007, 18:03
Post #9





Group: Super Moderator
Posts: 4887
Joined: 12-August 04
From: Exeter, UK
Member No.: 16217



Remove the following from your command line:

CODE
-T "title=%t"


--------------------
I'm on a horse.
Go to the top of the page
+Quote Post
AgeOfPanic
post Jan 16 2007, 22:38
Post #10





Group: Members
Posts: 6
Joined: 16-January 07
Member No.: 39701



All rightie then. Ripping is underway. I really like the neatness of just having one file with a cue sheet. Too bad I don't have a really good drive to rip the cd's (NEC 3540 DVD-writer).
Go to the top of the page
+Quote Post
rohangc
post Jan 17 2007, 05:57
Post #11





Group: Members
Posts: 569
Joined: 1-December 02
From: India
Member No.: 3948



QUOTE (Synthetic Soul @ Jan 16 2007, 08:24) *
Slightly OT, but...

Yes, foobar deals with FLAC tags fine. I think the only issues that people have with FLAC tags is that they are written to the start of the file, and therefore if the original padding was not enough the whole file needs to be rewritten.

There were some issues with 0.9 betas but these were solved by rewriting to a temp file, IIRC. Also, 1.1.3 uses more padding by default, IIRC.


Thanks Synthetic Soul. That puts my mind at ease. The reason I asked is that in all the FLAC images that I have created, I see that "Track 2" has been written into the comments field for some unknown reason. I was contemplating whether it was safe to remove those from the FLAC images using Foobar.

However, do I have to do this for every track within the image file or is there some kind of script I can use? If it is risky to do that, do you recommend that I leave the files alone (since, the 'comments' field is not all that important and all other fields seem to be okay)?

I will try to remove the 'comments' field as the input option to FLAC with all my future rips. I hope that helps.

QUOTE (AgeOfPanic @ Jan 16 2007, 16:38) *
All rightie then. Ripping is underway. I really like the neatness of just having one file with a cue sheet. Too bad I don't have a really good drive to rip the cd's (NEC 3540 DVD-writer).


The NEC 3540 is a pretty decent drive. I use it myself for all my rips and I have had no issues with it.
Go to the top of the page
+Quote Post
Synthetic Soul
post Jan 17 2007, 08:24
Post #12





Group: Super Moderator
Posts: 4887
Joined: 12-August 04
From: Exeter, UK
Member No.: 16217



QUOTE (rohangc @ Jan 17 2007, 04:57) *
Thanks Synthetic Soul. That puts my mind at ease. The reason I asked is that in all the FLAC images that I have created, I see that "Track 2" has been written into the comments field for some unknown reason. I was contemplating whether it was safe to remove those from the FLAC images using Foobar.
...
I will try to remove the 'comments' field as the input option to FLAC with all my future rips. I hope that helps.
It may be worth reading this thread.

QUOTE (rohangc @ Jan 17 2007, 04:57) *
However, do I have to do this for every track within the image file or is there some kind of script I can use? If it is risky to do that, do you recommend that I leave the files alone (since, the 'comments' field is not all that important and all other fields seem to be okay)?
I would be tempted to use Tag for this, and do something like:

CODE
TAG.EXE --recursive COMMENT= *.flac

Please test before using though; it's just one idea.


--------------------
I'm on a horse.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 30th July 2014 - 20:22