IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Ethos Cataloger, Announcing .NET audio cataloging software
Zeugma
post Apr 25 2006, 19:45
Post #1





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



I've been working for more than a year now on a cross-platform project aimed at listing huge audio collections and exporting the list in various formats such as TXT, HTML, dynamic HTML (PHP) or XML. The customization of the exported list is a very important aspect of the project, since I haven't found anything satisfying on the existing free products.

The audio reading part of the software is based on the ATL (Audio Tools Library) package, that has been translated from Pascal to C#. It is now being extended to support even more tag standards and audio formats, such as MIDI and PSF.

Ethos Cataloger is now leaving the shadows, with a first public version available on http://ethos.no-ip.com

Version 0.8 does have flaws, things to improve but also has a lot of potential. That's why I'm counting on the HA community to introduce and discuss any new idea related to metadata management, GUI design and audio cataloging in general.

Take your opportunity of guiding a newborn software, the main developer is listening wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
landy
post Apr 25 2006, 19:48
Post #2





Group: Members
Posts: 143
Joined: 3-January 05
Member No.: 18805



do you support wavpack? it isnt mentioned on your website that i can see.

edit - bah i must be blind, installing now smile.gif

This post has been edited by landy: Apr 25 2006, 19:51
Go to the top of the page
+Quote Post
landy
post Apr 25 2006, 21:12
Post #3





Group: Members
Posts: 143
Joined: 3-January 05
Member No.: 18805



quite nice, would it be possible to add a codec or extension column so when exporting you can filter to just mp3 or flac or whatever? also when using query mode to export is it not possible to use say "artist = kid606" and "artist = aphex twin" the export button is grayed out when i try to use multiple artist in query mode even though both are in the database.

This post has been edited by landy: Apr 25 2006, 21:15
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeugma
post Apr 25 2006, 21:39
Post #4





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



QUOTE
would it be possible to add a codec or extension column so when exporting you can filter to just mp3 or flac or whatever


I've thought of something more generic that is on my to-do list, i.e. filtering by codec family (lossy, lossless or sequenced). I'll also add your proposal to the list, as it shouldn't be too hard to implement.

The button is disabled because there is no album selected. I assume you're thinking that the filter affects tracks. It actually works only on albums so far. Thus if no album has its "artist" field set to kid606 or Aphex Twin, none gets selected :/

Should I make a more precise querying that filters tracks instead of albums ?

This post has been edited by Zeugma: Apr 25 2006, 21:40
Go to the top of the page
+Quote Post
Shade[ST]
post Apr 25 2006, 23:16
Post #5





Group: Members
Posts: 1189
Joined: 19-May 05
From: Montreal, Canada
Member No.: 22144



I personally find the site hard to navigate and sort-of ugly tongue.gif

If you need help designing another, or would like me to make you one, it's for free (since your project is open-source, right?)

A solution do your dilemma would be to make the filtering level selectable : sometimes, people want album filtering, and other times, track filtering is best.

Just a question, though -- I'm currently scanning my collection, but what tags do you support? Are custom tags supported? Do you read all the tags used by foobar? (album artist -- artist (track artist) -- composer -- performer)

Supplementary comment -- Your scanner only detected the tag info on my mpc files. No tag info on the mp3s. At all (except for the date)

Also, the save button, if you didn't do "save as" first, does nothing -- this should be changed, probably : the first click should do "save as..."
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeugma
post Apr 26 2006, 12:15
Post #6





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



QUOTE
I personally find the site hard to navigate and sort-of ugly
If you need help designing another, or would like me to make you one, it's for free


Actually I didn't want to bother to write yet another PHP website so I decided to do something fast, using Joomla CMS. I've had a mixed user feedback on it, but one thing is sure : the CMS engine allows me to add and move content very efficiently, and I really appreciate that.
If you want to contribute with a brand new PHP/MySQL website, I think you'll spend too much time on making the site as dynamic as it is now. IMO, it would be better to :
- point out the reasons why you think it is hard to browse
- if you have time, suggest a new layout/CSS (the current one being a tinkered default layout, d'uh huh.gif )

QUOTE
(since your project is open-source, right?)


Well, technically speaking, only a part of it is open-source (the ported ATL library). The whole is (and will remain) free but its code is only available to the development team. That is not definitive, though. It might evolve in the future.

QUOTE
Just a question, though -- I'm currently scanning my collection, but what tags do you support? Are custom tags supported? Do you read all the tags used by foobar? (album artist -- artist (track artist) -- composer -- performer)


The supported tags are ID3v1, ID3v2, APEtag and format-specific tags such as FLAC, OGG, WMA or PSF tagging. So far, custom tags are not supported. The set of readable tags is hardcoded, and each tag reader maps the values it recognizes to the generic tag slots of the application.

QUOTE
Supplementary comment -- Your scanner only detected the tag info on my mpc files. No tag info on the mp3s. At all (except for the date)


If your tags are all in custom tags, then they cannot be detected (explained above). But it kinda surprises me that it works for none of them... try and scan your MP3s one more time and have a look at the log window. Is there any warning or error appearing there after the scan ?

QUOTE
Also, the save button, if you didn't do "save as" first, does nothing -- this should be changed, probably : the first click should do "save as..."


Agreed, that's the default behaviour everywhere else... I'll fix that for next version cool.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
boombaard
post Apr 26 2006, 17:27
Post #7





Group: Members
Posts: 336
Joined: 7-February 05
From: Local Cluster
Member No.: 19647



would you mind explaining why you chose 'ethos' as the name of the project? smile.gif
it seems a tad unrelated to the actual functionality of the software and all..

regards,

boombaard
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeugma
post Apr 26 2006, 20:04
Post #8





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



Ethos is a the name of a doctrine from the Greek culture. It states that music has ethical powers that can strongly affect someone's character.
This idea is in tune with what I've been thinking myself about music, and on top of that, the word Ethos is also a reference to a place from my favourite PSX game (Xenogears). Finally, it's a short word that is not too difficult to remember tongue.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
sn0wman
post Apr 26 2006, 22:08
Post #9





Group: Members
Posts: 82
Joined: 3-February 05
Member No.: 19557



currently, i cant even execute the program under my win xp pro sp2, it raises an error ('program was wrongly initiated' - freely translated from my 1sth language...)
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeugma
post Apr 27 2006, 06:14
Post #10





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



Are you talking about the installer or Ethos itself ? I know some people have troubles with Nullsoft installers (I still don't know why) but if you have the .NET framework installed, there's no reason for Ethos not to start properly :/
If you're talking about the installer, just get the zipped archive instead of the exe, unzip it somewhere and start the app from there.
Go to the top of the page
+Quote Post
sn0wman
post Apr 27 2006, 06:50
Post #11





Group: Members
Posts: 82
Joined: 3-February 05
Member No.: 19557



no, it doesnt work unzipped on my harddrive.
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeugma
post Apr 27 2006, 11:12
Post #12





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



Hmm, it's the first time I've seen this dry.gif Can you tell me which version of .NET you have ? Can you get more information about that crash (call stack, console output ?)
Go to the top of the page
+Quote Post
sn0wman
post Apr 27 2006, 18:21
Post #13





Group: Members
Posts: 82
Joined: 3-February 05
Member No.: 19557



ah, sorry, i just forget there was a system reinstallation in a meanwhile, sorry once more...
[EDIT]
and no .NET installed smile.gif

This post has been edited by sn0wman: Apr 27 2006, 18:22
Go to the top of the page
+Quote Post
Supacon
post Apr 28 2006, 04:59
Post #14





Group: Members (Donating)
Posts: 543
Joined: 19-March 04
From: Alberta, Canada
Member No.: 12841



Awesome! I've had it in mind to look for a tool like this for a while. It could have some very handy uses for me, possibly.

Does this tool also have some kind of a facility, or PHP script that allows for searching for media via a website?
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeugma
post Apr 28 2006, 06:17
Post #15





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



sn0wman> lol, hopefully it was just that laugh.gif

Supacon> When exporting the catalog in PHP format, you can activate a search feature on it. That will allow a user to look for album/tracks title or artist when browsing your catalog online. Is that what you mean ?

I'll add a PHP example to the site's showcases soon. The PHP export is undergoing many enhancements for version 0.9 at the moment...
Go to the top of the page
+Quote Post
Supacon
post Apr 28 2006, 21:00
Post #16





Group: Members (Donating)
Posts: 543
Joined: 19-March 04
From: Alberta, Canada
Member No.: 12841



Yeah, that's what I mean. Sounds great, and I'm looking forward to seeing an example. That would be wonderful.
Go to the top of the page
+Quote Post
ozmosis82
post Apr 30 2006, 00:51
Post #17





Group: Members
Posts: 204
Joined: 26-March 06
From: Edmonton, Canada
Member No.: 28860



Just FYI - The Greek character you used for your program's logo (Σ) is that of Sigma (capitalised), which would equate to the Latin letter "S." The correct letter to use (in Greek) would be that of Epsilon, which would be "E."

...But that would just be plain-looking, I know. dry.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeugma
post Apr 30 2006, 19:10
Post #18





Group: Members
Posts: 16
Joined: 11-February 05
From: Lyon, France
Member No.: 19759



Shade[ST]> The ID3v2 tag reading issue you have reported has been solved. My reader had been written according to the old specifications and couldn't deal with UTF-8 encoded tags. Now it works laugh.gif

Supacon> I've added a PHP example to the site's showcase. Note that version 0.8 is still very buggy when it comes to exporting PHP. What I have uploaded today has been done with my own version (under development; soon called 0.9).

ozmosis82> Yeah, the Σ has been chosen more for graphical needs than for anything else cool.gif

This post has been edited by Zeugma: Apr 30 2006, 19:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 20th September 2014 - 09:59