IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Browsin' a big AC3 file, Cuesheet or splittin' or...
Treefingers
post Feb 24 2004, 19:34
Post #1





Group: Members
Posts: 54
Joined: 5-January 04
Member No.: 10975



Hi

I have demuxed a single AC3 file lasting 35' (Air - Electronic performers, bonus dvd) with Smartripper. I just resampled a copy to get 44,1 Khz .wav to burn on a cd-r with HeadAC3he, will try also Besweet to make a comparison.

Firstly I had considered to encode that .wav in musepack for my PC archive, but obviously there would be a further loss of quality. So I decided to keep the original AC3 on my computer, foobar plays it flawlessly. My problem is now, how to skip from track to track?

Is there some tool providing a cue-sheet for this large file?
If not, is there something to split (best of all, gaplessly wink.gif ) the AC3 file?
Sorry if this was answered before
Thanks

TF smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
tigre
post Feb 24 2004, 19:53
Post #2


Moderator


Group: Members
Posts: 1434
Joined: 26-November 02
Member No.: 3890



According to Doom9's Audio FAQ you can split AC3 files using BeSplit:
QUOTE
14. How can I split my AC3/DTS/AAC/MP3/MP2/MPA/WAV track into several seperate, shorter, tracks?

Use BeSplit, it was written especially for that. Note that Chapter-X-tractor can generate BeSplit's commandline for .ifo files.

I don't know about gapless playback in this case.

You can also generate .cue files quite easily starting from an existing .cue file (extract a CD to single .wav + .cue with e.g. EAC) and editing it with a text editor. If you use foobar2000 as player, you get gapless playback as its AC3 input plugin supports sample-accurate searching (thanks kode54!).


--------------------
Let's suppose that rain washes out a picnic. Who is feeling negative? The rain? Or YOU? What's causing the negative feeling? The rain or your reaction? - Anthony De Mello
Go to the top of the page
+Quote Post
Latexxx
post Feb 24 2004, 19:57
Post #3


A/V Moderator


Group: Members
Posts: 858
Joined: 12-May 03
From: Finland
Member No.: 6557



You could mux your ac3 file into Matroska conatiner user mkvtoolnix/mmg and set a chapter to the beginning of every song. Foobar shows the different chapters as different songs.

Edit: Added a screenshot showing the trick in Foobar using flac encoded file.
Edit2: I just checked that this method is gapless at least using the newest version of Foobar (it wasn't gapless with earlier versions).
Attached image(s)
Attached Image
 
Go to the top of the page
+Quote Post
Treefingers
post Feb 25 2004, 15:25
Post #4





Group: Members
Posts: 54
Joined: 5-January 04
Member No.: 10975



Thanks!
After some tryout I decided to use cuesheets for keeping the file intact, but the splitting of the AC3 is effective as well, and I think this could be a preferred method in association with a .m3u playlist (where you can also add different kind of files, as I did with the Air cd (musepack) -dvd (ac3) I worked with. I second the gapless playback supporting of foobar 2000.
I guess the matroska / mkvtoolnix is beyond my understanding for the time being.
ph34r.gif I'm not a technician at all laugh.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
smok3
post Feb 27 2004, 09:49
Post #5


A/V Moderator


Group: Moderator
Posts: 1747
Joined: 30-April 02
From: Slovenia
Member No.: 1922



would it be possible to mux two (or more) ac3 files in matroska with the same cue positions and the ability to switch between those in fb2k?

like:

matroska:
5channel_clip1 |clip1 |clip2 |clipn |
5channel_clip2 |clip1 |clip2 |clipn |
5channel_clip3 |clip1 |clip2 |clipn |

output:
switch to clip1 or clip2 or clip3


--------------------
PANIC: CPU 1: Cache Error (unrecoverable - dcache data) Eframe = 0x90000000208cf3b8
NOTICE - cpu 0 didn't dump TLB, may be hung
Go to the top of the page
+Quote Post
Latexxx
post Feb 27 2004, 16:43
Post #6


A/V Moderator


Group: Members
Posts: 858
Joined: 12-May 03
From: Finland
Member No.: 6557



Treefingers:
It isn't hard to use mkvtoolnix to create some audio matroska files.
1. Open mmg.exe
2. Click "add" and select your audio file.
3. Go to "global" tab.
4. Click "browse" next to "chapter file" and select your cue file.
5. Click "browse" next to "output filename" and select a output file.
6. Click "start muxing."

Smok3:
It is possible to mux many audi tracks into Matroska file but as far as i know Foobar doesn't support switching between them. You need to push the Foobar developers to implement it.
Go to the top of the page
+Quote Post
smok3
post Feb 28 2004, 17:46
Post #7


A/V Moderator


Group: Moderator
Posts: 1747
Joined: 30-April 02
From: Slovenia
Member No.: 1922



Latexxx: true, actually it wont play ac3 in mkv at all,
CODE
ERROR (foo_matroska) : Matroska: unable to find a '' packet decoder object.

mpc will play such files just fine.


--------------------
PANIC: CPU 1: Cache Error (unrecoverable - dcache data) Eframe = 0x90000000208cf3b8
NOTICE - cpu 0 didn't dump TLB, may be hung
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 19th December 2014 - 07:34