IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

> foobar2000 Tech Support Forum Rules

Please read foobar2000 Tech Support Forum Rules before posting and comply with all the points.
Failure to provide all the information pointed out in the above document in your post is considered wasting other people's time and in extreme cases will lead to your topic getting locked without a reply.


See also: Hydrogenaudio Terms of Service.

 
Reply to this topicStart new topic
GUI freezes frequently while typing in the main panel, Possible bug?
AndreaT
post Mar 31 2013, 21:32
Post #1





Group: Members
Posts: 87
Joined: 15-May 12
From: Italy
Member No.: 99856



Hello, I have a quite large library spanning 3 HD with a total of about 3500 directories.

I am using Foobar 1.2.4 (even if this problem was presente also in 1.2.3 a prior) with its standard library view component.

When I want to quicly reach a given directory, I simply point to the main library view window and I begin to type the name of the wanted directory.

The problem is that 1 out of 3 or 4 times, the Foobar GUI freezes (not responding) and I simply have to wait 1-3 minutes.

If a track is playing, it continues correctly, but when finished, the next track will not start.

Looking foward for a fix.

Kind regards, Andrea
Go to the top of the page
+Quote Post
BenB
post Mar 31 2013, 21:59
Post #2





Group: Members
Posts: 778
Joined: 17-April 12
Member No.: 98921



Have you viewed the console (View > Console in the main menu) to see what's happening in these occurrences? Posting its contents might help to pinpoint the cause.

Also, have you noticed whether this happens with one particular HD or not?

Without further information, the culprit could be anything from a complicated sort string to HD issues.

This post has been edited by BenB: Mar 31 2013, 22:00
Go to the top of the page
+Quote Post
AndreaT
post Apr 1 2013, 22:42
Post #3





Group: Members
Posts: 87
Joined: 15-May 12
From: Italy
Member No.: 99856



Yes, I verified the Console output, and no error is reported.
It seems like Foobar or Explorer goes into a deadlock for a while.
I noticed that the problem is usully associated with the typing of a common initial name matching many directories name.

I also noticed that something similar happens when writing someting in the Search Filter field.

Regards, Andrea
Go to the top of the page
+Quote Post
andrew_berge
post Apr 2 2013, 03:38
Post #4





Group: Members
Posts: 133
Joined: 17-November 09
From: Canada
Member No.: 75012



A shot in the dark, but you could try in Settings -> Advanced -> Tools -> Search Filters.
It changes which tags are searched in the standard library search element (which is what you're using if i understand correctly).
Anyway, reducing the tags it searches might speed things up a bit.
Go to the top of the page
+Quote Post
mjm716
post Apr 2 2013, 09:51
Post #5





Group: Members
Posts: 159
Joined: 27-May 10
From: EST
Member No.: 80935



QUOTE (AndreaT @ Apr 1 2013, 23:42) *
Yes, I verified the Console output, and no error is reported.
It seems like Foobar or Explorer goes into a deadlock for a while.
I noticed that the problem is usully associated with the typing of a common initial name matching many directories name.

I also noticed that something similar happens when writing someting in the Search Filter field.

Regards, Andrea


Are you saying you also have the problem in standard windows?

Two causes I've experienced in your described behavior:

1. do you have a large library?
2. do you use any WSH panels?

I have a library of over 140K tracks and a very basic foobar with minimal components reacts better than any other mp3 player I've tried so far - search is *very* robust.

As I add components and aesthetic items (esp. WSH panels and complicated title formatting filters in my experience), the performance takes a hit. It's a normal balance game.

You also may want to be more specific with your setup if you would like more help.
Go to the top of the page
+Quote Post
AndreaT
post Apr 2 2013, 19:47
Post #6





Group: Members
Posts: 87
Joined: 15-May 12
From: Italy
Member No.: 99856



Yes, the library is large, but I don't know if I am using WSH panels.
I am just using one of the built-in view of Foobar2000.
The component that is making the problem is called "Album List".

Thanks and regards
Andrea
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 28th December 2014 - 05:40