IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
My Panasonic head unit fades-in MP3s played by USB; why, how to avoid?
chrispchikin
post Oct 10 2011, 03:12
Post #1





Group: Members
Posts: 3
Joined: 10-October 11
Member No.: 94261



I've recently re-ripped my entire music collection using EAC + Mareo -> FLAC + Lame.

(Mp3's are 320 CBR)

When trying to play them back on my Panasonic Head Unit from a flash drive, the beginning of the songs are fading in. It doesn't happen when skipping to a track, but if I listen from track 1 into track 2, the very beginning fades in.


I'm wondering if this could be a pre-gap type issue or maybe the head unit is rubbish and is buffering the next track?

Just used the default 'Append pre-gap to end of track' in EAC.


Anyone had similar experiences / thoughts?
Go to the top of the page
+Quote Post
Aleron Ives
post Oct 10 2011, 03:41
Post #2





Group: Members
Posts: 189
Joined: 22-March 10
From: California
Member No.: 79208



Pregaps are just the ~2 seconds (usually of silence) that an audio CD will play before a track. Pregaps are normally denoted by the time display counting negative numbers backwards to zero, at which point the next track begins. The standard method of appending the pregap to the end of the previous track is the standard for ripping, as it normally just adds 2 seconds of silence to the end of the track (as having 2 seconds of silence at the beginning of every track would be a little strange). Does this Panasonic unit of yours have any kind of options you can configure? It sounds to me like the fade-ins might be some kind of a "feature" that you can disable.
Go to the top of the page
+Quote Post
probedb
post Oct 10 2011, 08:45
Post #3





Group: Members
Posts: 1244
Joined: 6-September 04
Member No.: 16817



It sounds like the headunit more than anything to me. If it was clipping the beginning or end then I'd say it was a bug but fades are normally down to the player.
Go to the top of the page
+Quote Post
chrispchikin
post Oct 11 2011, 20:14
Post #4





Group: Members
Posts: 3
Joined: 10-October 11
Member No.: 94261



Doesn't seem to be any additional configuration available for the head unit.

I discovered something else...when playing a track from an album in one folder - if I browse to another folder/album and select a song from there it 'fades in' in the same way.

Definitely looks like a way of disguising the new track still buffering?
Go to the top of the page
+Quote Post
probedb
post Oct 12 2011, 08:46
Post #5





Group: Members
Posts: 1244
Joined: 6-September 04
Member No.: 16817



QUOTE (chrispchikin @ Oct 11 2011, 20:14) *
Doesn't seem to be any additional configuration available for the head unit.

I discovered something else...when playing a track from an album in one folder - if I browse to another folder/album and select a song from there it 'fades in' in the same way.

Definitely looks like a way of disguising the new track still buffering?


So how does it play on a PC? If there's no fading (as I suspect there won't be) then it is the headunit.
Go to the top of the page
+Quote Post
chrispchikin
post Oct 12 2011, 21:19
Post #6





Group: Members
Posts: 3
Joined: 10-October 11
Member No.: 94261



QUOTE (probedb @ Oct 12 2011, 20:46) *
QUOTE (chrispchikin @ Oct 11 2011, 20:14) *
Doesn't seem to be any additional configuration available for the head unit.

I discovered something else...when playing a track from an album in one folder - if I browse to another folder/album and select a song from there it 'fades in' in the same way.

Definitely looks like a way of disguising the new track still buffering?


So how does it play on a PC? If there's no fading (as I suspect there won't be) then it is the headunit.


Plays perfectly on a PC (and an Android device, and an iPod)
Go to the top of the page
+Quote Post
saratoga
post Oct 13 2011, 01:42
Post #7





Group: Members
Posts: 5002
Joined: 2-September 02
Member No.: 3264



They probably shipped your firmware with the fade on track change hard coded to on. Probably worth googling to see if theres a firmware update or work around.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 1st October 2014 - 20:05