IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

> foobar2000 General Forum Rules

This is NOT a tech support forum.
Tech support questions go to foobar2000 Tech Support forum instead.

See also: Hydrogenaudio Terms of Service.

 
Reply to this topicStart new topic
Compare your artwork configuration with mine
skace
post Dec 5 2012, 16:50
Post #1





Group: Members
Posts: 42
Joined: 9-April 09
Member No.: 68796



So I've been wondering if I'm doing things efficiently in the artwork department.



I use Columns UI because it is the only browser that allows me to set an external album art folder. I use the following mask:
$replace($replace(\Images\Album Art\$if2(%album artist%,%artist%)\$if2(%album%,-)\folder,",-,?,-,*,-,/,-,:,-,>,-,<,-,),...\,\)

This allows me to keep the artwork separate from the music and also allows me to use the same artwork for my main music folder (music) as well as my backup mirror lossless copy (music.flc). In addition to this, I am able to capture artwork at any point during the ripping process and not worry about moving the artwork later if folders needs to be moved/renamed/etc. The cons are tag inaccuracy in the artist/album, which would cause me to have to manually make renames in the artwork folder and the complete lack of compatibility across the board for this style artwork storing.

I get the artwork via the AlbumArtDownloader GUI. Using the foobar browser aspect with the following download folder set: D:\Images\Album Art\%artist%\%album%\folder.jpg

-------------------------------------

I've been thinking about this configuration a lot. Why don't I embed the artwork? Why don't I store the artwork with the music? Certainly all of these have pros, but also a loss of versatility for the sake of compatibility. If I stored the artwork with the music, I'd need to change how I use AlbumArtDownloader from a push methodology to a pull methodology (using the command line version from inside foobar somehow). If I embed the artwork, then I lose a certain visibility that I enjoy right now - where if some software or myself accidently makes modifications to the ID3 tags - right now I see blank album art and immediately am notified of an issue. If the artwork were embedded, I'd never know. In addition to this, I bloat all of my mp3s up and make art acquiring and replacing larger processes.

So I'm curious what others do in comparison - especially if you do something similar but more efficient. Does my setup look crazy?

Another part of the issue is that I'd potentially like to move away from Columns UI if it is deprecated. But I can't mainly for its artwork configuration. It seems musicmusic is the only one who thought an external album artwork folder was a good idea as he added it to both Columns UI and foo_dop and I got spoiled by it.

This post has been edited by skace: Dec 5 2012, 16:51
Go to the top of the page
+Quote Post
mjm716
post Dec 5 2012, 18:06
Post #2





Group: Members
Posts: 155
Joined: 27-May 10
From: EST
Member No.: 80935



QUOTE (skace @ Dec 5 2012, 17:50) *
So I've been wondering if I'm doing things efficiently in the artwork department.


You probably want to post this here: http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....c=63984&hl=
Go to the top of the page
+Quote Post
skace
post Dec 5 2012, 20:14
Post #3





Group: Members
Posts: 42
Joined: 9-April 09
Member No.: 68796



I didn't want to post it there because I'm trying to get viewpoints of people who aren't utilizing ColumnsUI also.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Dec 6 2012, 10:24
Post #4





Group: Members
Posts: 4452
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



QUOTE
I use Columns UI because it is the only browser that allows me to set an external album art folder.


that isn't true. it might have been the case before foobar v1 but that's been around 2+ years now. you'd probably have to hardcode the path to the base folder though.
Go to the top of the page
+Quote Post
skace
post Dec 7 2012, 13:58
Post #5





Group: Members
Posts: 42
Joined: 9-April 09
Member No.: 68796



QUOTE (marc2003 @ Dec 6 2012, 04:24) *
QUOTE
I use Columns UI because it is the only browser that allows me to set an external album art folder.


that isn't true. it might have been the case before foobar v1 but that's been around 2+ years now. you'd probably have to hardcode the path to the base folder though.


As far as I can tell, the base library view in FB2K will let me enter tons of files to search for within the same directory as the mp3, but it won't let me search outside the mp3's directory the way Columns UI does. But if you know a way please share it.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Dec 7 2012, 14:02
Post #6





Group: Members
Posts: 4452
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



i forgot i already use artwork external to my collection. this works for me.

CODE
e:\Applications\foobar2000\wsh_lastfm\$crc32(%album artist%)\*.*

Go to the top of the page
+Quote Post
skace
post Dec 7 2012, 19:52
Post #7





Group: Members
Posts: 42
Joined: 9-April 09
Member No.: 68796



That works for you under "Display -> Album Art" Or under Columns UI?
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Dec 8 2012, 12:01
Post #8





Group: Members
Posts: 4452
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



you are joking right? of course i'm talking about the core artwork preferences. i'm not using columns UI.
Go to the top of the page
+Quote Post
evil roy
post Dec 9 2012, 03:01
Post #9





Group: Members
Posts: 46
Joined: 4-September 09
Member No.: 72891



I also used to use embedded artwork but got away from it for the same reasons you mentioned. Now I use AlbumArtDownloader and foo_run with this command:

"F:\Program Files\AlbumArtDownloader\AlbumArt.exe" /fileBrowser "%path%"

I have AAD set up to save all downloaded cover art in the folder of the album in question as "folder.jpg". That way I don't have to worry about hidden/automatic retagging ops (like WMP is famous for headbang.gif ) and the artwork is all easily accessible for file operations. I use NexusImage as an external art viewer and it too is accessible via my fb2K GUI with foo_run and the following command:

"F:\Program Files\NexusImage\NexusImage.exe" "$substr(%_path%,0,$strrchr(%_path%,'\'))folder.jpg"

Hardly revolutionary stuff, but it works for me.

And here it all is in action



This post has been edited by evil roy: Dec 9 2012, 03:12
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 29th August 2014 - 09:58