IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Connecting Speakers to my TV
verdict
post Dec 31 2012, 01:05
Post #1





Group: Members
Posts: 2
Joined: 31-December 12
Member No.: 105496



Good day everyone,

I apologize if this is the wrong forum, but this seemed to be the most appropriate one.
I own a Philips 32PFL5306H TV, I couldn't find an English website for it, but the Dutch website is http://www.philips.nl/c/televisie/5000-ser...=specifications

The details don't matter; what (I think?) is most important is that it has a Coaxial output for audio. Now I want to hook this TV up to my old speakers. I do not know what the name of the connections they have is, but they are those type of speakers you connect to an amplifier with 2 wires, that go into a red and a black connector. Well, that all works out and I can hook them up to the (old!) amplifier I still have just fine. (I can't test if they work, but you do hear them 'go on' when you turn on the power). However, connecting this amplifier to the TV has been problematic. What I have done is I have taken one of those cables which consist of 'a red wire and a white wire' on both sides (http://www.icidu.com/media/productdownloads/A-707307/images/A-707307%20Audio%20Cable%202x%20RCA%20M%202x%20RCA%20M%205m%20L.jpg) and I tried to connect this to the TV. The TV does have these inputs, but I soon learned that this is for a home cinema system, and it is input, not output. So now my question is, is there a way to connect this amplifier, which takes these red and white cables as input, to the TV, which only has coaxial output. And if not, what kind of amplifier would I have to buy, that I could still connect those speakers to (with the red and the black connectors)

I apologize for the long post, I hope it isn't too vague.

Kind regards
Go to the top of the page
+Quote Post
Apesbrain
post Dec 31 2012, 02:06
Post #2





Group: Members
Posts: 498
Joined: 3-January 04
From: East Coast, USA
Member No.: 10915



Something like this would work:
http://www.amazon.com/FiiO-Digital-Analog-...nverter+FiiO+D3

This one says it includes a power adapter which you'll probably need (can't tell if included above):
http://www.amazon.com/D3-Digital-Converter.../ref=pd_cp_MI_0

You'll also need a short coaxial cable.

This post has been edited by Apesbrain: Dec 31 2012, 02:14
Go to the top of the page
+Quote Post
mzil
post Dec 31 2012, 05:03
Post #3





Group: Members
Posts: 735
Joined: 5-August 07
Member No.: 45913



^That SPDIF coaxial digital output on the TV will provide Dolby Digital 5.1 at times and that FiiO D to A converter is expecting PCM stereo only.

http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/...n=32PFL5306H/12

The TV has a headphone out jack. A simple cord, no electronics or power adapters needed, can convert from its 3.5 mm stereo out to the RCA phono connection the amplifier takes. This also will allow the TV's remote control to vary the volume up and down at will.

http://www.amazon.com/s/ref=pd_sl_2msg7i2o...ini+plug+to+rca
Go to the top of the page
+Quote Post
adamjk
post Dec 31 2012, 05:09
Post #4





Group: Members
Posts: 115
Joined: 30-September 01
Member No.: 116



English manuals are available here:
http://download.p4c.philips.com/files/3/32..._60_dfu_eng.pdf
http://download.p4c.philips.com/files/3/32..._60_qsg_eng.pdf
Go to the top of the page
+Quote Post
verdict
post Dec 31 2012, 16:01
Post #5





Group: Members
Posts: 2
Joined: 31-December 12
Member No.: 105496



Thanks for all the replies, they are very useful indeed.

QUOTE (mzil @ Dec 31 2012, 05:03) *
^That SPDIF coaxial digital output on the TV will provide Dolby Digital 5.1 at times and that FiiO D to A converter is expecting PCM stereo only.

http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/...n=32PFL5306H/12

The TV has a headphone out jack. A simple cord, no electronics or power adapters needed, can convert from its 3.5 mm stereo out to the RCA phono connection the amplifier takes. This also will allow the TV's remote control to vary the volume up and down at will.

http://www.amazon.com/s/ref=pd_sl_2msg7i2o...ini+plug+to+rca


That does indeed sound like a solid option! The only thing I am wondering about is how big the loss in quality is using this method. Does the amplifier still influence the sound? I am going to use simple stereo speakers, so not having a 5.1 signal or anything is just fine.
Go to the top of the page
+Quote Post
Apesbrain
post Dec 31 2012, 16:17
Post #6





Group: Members
Posts: 498
Joined: 3-January 04
From: East Coast, USA
Member No.: 10915



There is nothing inherently "low quality" about the headphone jack option and it has the convenience advantages mzil mentioned. Try it and see what you think; an appropriate patch cord is not expensive. If you still want to try the digital out, P17 of the manual indicates it can be configured to convert non-PCM (Dolby) to PCM stereo.

http://www.amazon.com/Dynex-Mini-Stereo-Au...ds=1%2F8+to+rca
Go to the top of the page
+Quote Post
mzil
post Dec 31 2012, 16:19
Post #7





Group: Members
Posts: 735
Joined: 5-August 07
Member No.: 45913



QUOTE (verdict @ Dec 31 2012, 11:01) *
Thanks for all the replies, they are very useful indeed.

QUOTE (mzil @ Dec 31 2012, 05:03) *
^That SPDIF coaxial digital output on the TV will provide Dolby Digital 5.1 at times and that FiiO D to A converter is expecting PCM stereo only.

http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/...n=32PFL5306H/12

The TV has a headphone out jack. A simple cord, no electronics or power adapters needed, can convert from its 3.5 mm stereo out to the RCA phono connection the amplifier takes. This also will allow the TV's remote control to vary the volume up and down at will.

http://www.amazon.com/s/ref=pd_sl_2msg7i2o...ini+plug+to+rca


That does indeed sound like a solid option! The only thing I am wondering about is how big the loss in quality is using this method. Does the amplifier still influence the sound? I am going to use simple stereo speakers, so not having a 5.1 signal or anything is just fine.


99% of the sound quality you experience is dictated by what speakers you use, their placement and positioning in the room, and your room's acoustics. The method I described should work well no matter what amplifier you use.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd December 2014 - 06:23