IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Closed TopicStart new topic
Re-encode mp3 128 to higher w/ winlame, This will improve the sound quality?
Opeth
post Jun 24 2003, 11:56
Post #1





Group: Members
Posts: 82
Joined: 8-June 03
Member No.: 7052



some time my full albums has some 128 kbps songs

I use winlame to re-encode them to 192 and the song sound betters

is this true? or my ears are bad


--------------------
My Favorite Lame Preset

--alt-preset fast insane
Go to the top of the page
+Quote Post
2Bdecided
post Jun 24 2003, 12:02
Post #2


ReplayGain developer


Group: Developer
Posts: 5059
Joined: 5-November 01
From: Yorkshire, UK
Member No.: 409



Sorry opeth - you're imagining it.

When the mp3 was encoded at 128kbps, a lot of the information was thrown away. Now it's gone forever.

Re-encoding to 192kbps doesn't bring any information back - in fact, it throws a little more away!


This thread is about something similar - the discussion may help:

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....=ST&f=15&t=6938

Cheers,
David.
Go to the top of the page
+Quote Post
dev0
post Jun 24 2003, 12:06
Post #3





Group: Developer
Posts: 1679
Joined: 23-December 01
From: Germany
Member No.: 731



The latest winLAME version should even show a warning when trying to transcode/reencode! Didn't you read it? It states that doing so might severly degrade sound quality and is not a recommended process at all and the functionality should only be used by users who know what they are doing.

dev0


--------------------
"To understand me, you'll have to swallow a world." Or maybe your words.
Go to the top of the page
+Quote Post
sld
post Jun 24 2003, 12:07
Post #4





Group: Members
Posts: 1016
Joined: 4-March 03
From: Singapore
Member No.: 5312



No, don't transcode, because you are getting poorer audio quality at higher file sizes, in your case. Bad combination.

This post has been edited by sld: Jun 24 2003, 12:07
Go to the top of the page
+Quote Post
honz318712
post Jun 24 2003, 12:42
Post #5





Group: Members
Posts: 121
Joined: 20-November 02
Member No.: 3821



Transcoding from 128 to 192 is more better... I have listeneding tests and they show it betterer


--------------------
Learn how to setup EAC and Musepack here Download Foobar 2000 here EAC Naming Scheme %N - %T - %C - %A
--quality 5 --xlevel --ape2 --artist "%a" --title "%t" --album "%g" --releasedate "%y" --track "%n" --genre "%m" --comment "rip by HoNz / EAC + mpcenc 1.15r q5" %s %d
Go to the top of the page
+Quote Post
GenjuroXL
post Jun 24 2003, 12:44
Post #6





Group: Members
Posts: 46
Joined: 8-May 02
Member No.: 1998



QUOTE (honz318712 @ Jun 24 2003 - 12:42 PM)
Transcoding from 128 to 192 is more better...  I have listeneding tests and they show it betterer

blink.gif



ph34r.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
JohnV
post Jun 24 2003, 12:46
Post #7





Group: Developer
Posts: 2797
Joined: 22-September 01
Member No.: 6



Hmm.. seems that somebody has forgotten this from FAQ. Added in 2 places.


--------------------
Juha Laaksonheimo
Go to the top of the page
+Quote Post
Peter
post Jun 24 2003, 12:47
Post #8


foobar2000 developer


Group: Admin
Posts: 3275
Joined: 30-September 01
Member No.: 84



QUOTE (honz318712 @ Jun 24 2003 - 12:42 PM)
Transcoding from 128 to 192 is more better...  I have listeneding tests and they show it betterer

If it was supposed to be a joke, it wasn't funny. If not, please read forum rules.
Go to the top of the page
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 25th July 2014 - 22:14