IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
ALAC to LAME MP3 in Windows
dbAmp
post Jan 23 2006, 05:53
Post #1





Group: Members
Posts: 107
Joined: 10-October 05
Member No.: 25035



Is there an easy way to transcode straight from ALAC to LAME MP3 in windows without losing tag info?

I know that I could use the iTunes MP3 encoder with ease... but from what I've read here on the forum, the iTunes MP3 econder is garbage.

There is a plugin for iTunes on the Mac that allows iTunes to use LAME (and therefore convert ALAC to MP3 by the ctrl+click--> Convert to MP3 method), but I couldn't find anything similar for Windows.
Go to the top of the page
+Quote Post
grommet
post Jan 23 2006, 10:09
Post #2





Group: Members
Posts: 377
Joined: 1-April 05
From: California
Member No.: 21106



QUOTE (dbAmp @ Jan 22 2006, 08:53 PM)
Is there an easy way to transcode straight from ALAC to LAME MP3 in windows without losing tag info?
dbAmp, how about dBpowerAMP? Based on your name, you should like it. tongue.gif

This post has been edited by grommet: Jan 23 2006, 10:09
Go to the top of the page
+Quote Post
dbAmp
post Jan 24 2006, 03:42
Post #3





Group: Members
Posts: 107
Joined: 10-October 05
Member No.: 25035



QUOTE (grommet @ Jan 23 2006, 05:09 AM)
QUOTE (dbAmp @ Jan 22 2006, 08:53 PM)
Is there an easy way to transcode straight from ALAC to LAME MP3 in windows without losing tag info?
dbAmp, how about dBpowerAMP? Based on your name, you should like it. tongue.gif
*



Thanks for the suggestion... last I had heard was that the iTunes6 update had broken ALAC support in dbpowerAMP, but it appears to have been fixed.

I was, however, hoping there would be a way to do it for free...

I may just buy another HD and use EAC + Mareo + iTunes Encode + LAME and create both libraries at once.

I wanted to avoid re-ripping... but I'm not that far into it yet.

EDIT: It appears that dBpowerAMP is still using LAME 3.96.1. Is there a way to update this to LAME 3.97b2? I could not figure out how to do this. (Hopefully this won't take the thread too off topic...)

This post has been edited by dbAmp: Jan 24 2006, 03:57
Go to the top of the page
+Quote Post
grommet
post Jan 24 2006, 04:12
Post #4





Group: Members
Posts: 377
Joined: 1-April 05
From: California
Member No.: 21106



I think dropping a newer LAME_ENC.DLL in C:\Program Files\Illustrate\dBpowerAMP\Compression\lame will do it... if not, check the dBpowerAMP forums..
Go to the top of the page
+Quote Post
Shade[ST]
post Jan 24 2006, 04:44
Post #5





Group: Members
Posts: 1189
Joined: 19-May 05
From: Montreal, Canada
Member No.: 22144



I think foobar2000 has a ALAC input plugin. From that, you should be able to convert to mp3.
Go to the top of the page
+Quote Post
mdmuir
post Jan 24 2006, 05:00
Post #6





Group: Members (Donating)
Posts: 195
Joined: 14-May 03
From: Omaha, Nebraska USA
Member No.: 6617



QUOTE (grommet @ Jan 23 2006, 10:12 PM)
I think dropping a newer LAME_ENC.DLL in C:\Program Files\Illustrate\dBpowerAMP\Compression\lame will do it... if not, check the dBpowerAMP forums..
*


I just checked this suggestion, and it worked like a champ. I encoded a file using dbpoweramp and lame 3.97b2 without resorting to the CLI add on.


--------------------
you will make mp3's for compatibility reasons.
Go to the top of the page
+Quote Post
Shade[ST]
post Jan 24 2006, 06:29
Post #7





Group: Members
Posts: 1189
Joined: 19-May 05
From: Montreal, Canada
Member No.: 22144



QUOTE (mdmuir @ Jan 23 2006, 10:00 PM)
I just checked this suggestion, and it worked like a champ. I encoded a file using dbpoweramp and lame 3.97b2 without resorting to the CLI add on.

I'm not sure whether the same encoding options are available on the DLL as on the CLI...
Go to the top of the page
+Quote Post
gameplaya15143
post Jan 27 2006, 02:22
Post #8





Group: Members
Posts: 484
Joined: 8-January 06
From: Earth
Member No.: 26978



yea, swapping out lame_enc.dll does work, but.. IMHO using the CLI for LAME is much better

* it can do everything the DLL can do
* more switches to play with biggrin.gif

cool.gif I use a costom made options file with it so I don't have to retype the whole command line when I want to change settings, combo boxes are prettier (located in my website's 'how-to' section if anyone is interested)


--------------------
Vorbis-q0-lowpass99
lame3.93.1-q5-V9-k-nspsytune
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd July 2014 - 23:42