IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

78 Pages V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
foo_upnp, UPnP/DLNA client and server (previously foo_upnp_mediaserver)
bubbleguuum
post Feb 28 2009, 12:33
Post #51





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



mainly a bugfix release

v 0.93

- fix (regression): server was not visible to foobar clients anymore
- fix (regression): WMP was not able to play content streamed as WAV anymore
- fix: on foobar shutdown, server byebye was not notified to clients
- add: preset settings for WMP client
- add: server: added option to not allow seeking (used only to stream to WMP for now)

Go to the top of the page
+Quote Post
The Link
post Feb 28 2009, 12:43
Post #52





Group: Members
Posts: 665
Joined: 27-November 02
Member No.: 3911



This release seems to work very well so far. Just one small thing: With the foobar preset applied streaming mpc files doesn't work. Disabling "Stream all files ..." makes it work again though. I guess not every file format can be streamed even if it's a foobar client and server.
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Feb 28 2009, 12:51
Post #53





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



QUOTE (The Link @ Feb 28 2009, 12:43) *
This release seems to work very well so far. Just one small thing: With the foobar preset applied streaming mpc files doesn't work. Disabling "Stream all files ..." makes it work again though. I guess not every file format can be streamed even if it's a foobar client and server.


Don't forget that when using "Stream all files ..." you need on the local playing foobar, the correct codec. Check that the mpc codec is installed. When streaming as WAV it is the reverse: you need the codec on the server, not the client.
Go to the top of the page
+Quote Post
The Link
post Feb 28 2009, 13:12
Post #54





Group: Members
Posts: 665
Joined: 27-November 02
Member No.: 3911



QUOTE (bubbleguuum @ Feb 28 2009, 12:51) *
Don't forget that when using "Stream all files ..." you need on the local playing foobar, the correct codec. Check that the mpc codec is installed. When streaming as WAV it is the reverse: you need the codec on the server, not the client.
MPC decoding support is a native feature of foobar.
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Feb 28 2009, 13:27
Post #55





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



QUOTE (The Link @ Feb 28 2009, 13:12) *
QUOTE (bubbleguuum @ Feb 28 2009, 12:51) *
Don't forget that when using "Stream all files ..." you need on the local playing foobar, the correct codec. Check that the mpc codec is installed. When streaming as WAV it is the reverse: you need the codec on the server, not the client.
MPC decoding support is a native feature of foobar.


Ah exact forgot about that. MPC does not seem to be streamable directly via http, I get the same error using my provider's http server.
Go to the top of the page
+Quote Post
Peter
post Feb 28 2009, 13:49
Post #56


foobar2000 developer


Group: Admin
Posts: 3275
Joined: 30-September 01
Member No.: 84



For uninteresting technical reasons playback of MPC files over HTTP is currently not supported.
Go to the top of the page
+Quote Post
Kohlrabi
post Feb 28 2009, 17:47
Post #57





Group: Super Moderator
Posts: 1004
Joined: 12-March 05
From: Kiel, Germany
Member No.: 20561



QUOTE (bubbleguuum @ Feb 28 2009, 13:27) *
QUOTE (The Link @ Feb 28 2009, 13:12) *
QUOTE (bubbleguuum @ Feb 28 2009, 12:51) *
Don't forget that when using "Stream all files ..." you need on the local playing foobar, the correct codec. Check that the mpc codec is installed. When streaming as WAV it is the reverse: you need the codec on the server, not the client.
MPC decoding support is a native feature of foobar.


Ah exact forgot about that. MPC does not seem to be streamable directly via http, I get the same error using my provider's http server.


as far as I know (http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Musepack) MPC isn't streamable (yet). SV8 of MPC should include streaming support, though it's still beta and I'm unsure if the streaming support is enabled in the beta. Foobar already plays back SV8, though.

EDIT: whoops, just saw Peter's reply...

This post has been edited by Kohlrabi: Feb 28 2009, 17:48


--------------------
Audiophiles live in constant fear of jitter.
Go to the top of the page
+Quote Post
QuickoS
post Mar 1 2009, 20:44
Post #58





Group: Members
Posts: 10
Joined: 11-July 07
Member No.: 45228



hi! first of all well done for this plugin.
I wondering if there is any way to show the media library by directory structure instead of By Album, Artist... (an option like in Album list panel)?
if yes, how to proceed ?
if no, is it planed for a newer version ?
Thanks
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Mar 3 2009, 00:08
Post #59





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



v 0.94

- chg: preferences are splitted on several pages + pref page for the Browser
- add: browser: fetch remote album art (can be disabled in UPnP browser prefs). Work with components using foobar builtin album art interface
- add: browser: preference settings to automatically remove all remote items in all playlists when a server disconnects (off by default). Useful with server not generating persistent URLs
- add: server: preference settings to generate non-persistent URLs, simpler to parse for some hardware clients (off by default)
- add: server: preference settings to toggle generation of DLNA protocol info, toggle off may be needed for some hardware clients
- chg (cosmetic): round returned track duration to the nearest greatest second, like foobar does.
- fix: server: always stream Musepack files as WAV/LPCM
- fix: server: files with '(' or ')' in path were not playable
Go to the top of the page
+Quote Post
Jorgo
post Mar 3 2009, 18:34
Post #60





Group: Banned
Posts: 55
Joined: 7-June 06
Member No.: 31596



OK! I can now play mp3, aac and wma on the Popcorn Hour! I think I've tried all possible settings combinations, but somehow I can't make the other files play. The best I've got is a valid sound file icon instead of an exclamation mark when I used WAV instead of PCM for decoding, but playback never starts.

Keep up the good work!
Go to the top of the page
+Quote Post
ZetaEpyon
post Mar 4 2009, 18:33
Post #61





Group: Members
Posts: 10
Joined: 13-August 08
Member No.: 57043



QUOTE (QuickoS @ Mar 1 2009, 13:44) *
hi! first of all well done for this plugin.
I wondering if there is any way to show the media library by directory structure instead of By Album, Artist... (an option like in Album list panel)?
if yes, how to proceed ?
if no, is it planed for a newer version ?
Thanks


I too had a thought regarding the display of the media library. I use a ton of custom tags in my files, mostly to have both the tags in the original text (Japanese in my case) as well as a romanized format. If there was some way to specify a custom sort order for the library, this plugin would be about perfect in my opinion. smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Jorgo
post Mar 4 2009, 21:19
Post #62





Group: Banned
Posts: 55
Joined: 7-June 06
Member No.: 31596



QUOTE (ZetaEpyon @ Mar 4 2009, 18:33) *
I use a ton of custom tags in my files, mostly to have both the tags in the original text (Japanese in my case) as well as a romanized format. If there was some way to specify a custom sort order for the library, this plugin would be about perfect in my opinion. smile.gif


Regarding Japanese Kanji, are they showing up alright in your client? On my Popcorn Hour, anything that is not us ascii looks garbled.
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Mar 4 2009, 21:38
Post #63





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



QUOTE (Jorgo @ Mar 4 2009, 21:19) *
QUOTE (ZetaEpyon @ Mar 4 2009, 18:33) *
I use a ton of custom tags in my files, mostly to have both the tags in the original text (Japanese in my case) as well as a romanized format. If there was some way to specify a custom sort order for the library, this plugin would be about perfect in my opinion. smile.gif


Regarding Japanese Kanji, are they showing up alright in your client? On my Popcorn Hour, anything that is not us ascii looks garbled.



That's due to the fact the upnp lib I use do not encode strings as utf-8 which it should do according to the UPNP spec.
And then you'd have to pray for your player to decode utf-8 well smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Jorgo
post Mar 5 2009, 07:25
Post #64





Group: Banned
Posts: 55
Joined: 7-June 06
Member No.: 31596



QUOTE (bubbleguuum @ Mar 4 2009, 21:38) *
That's due to the fact the upnp lib I use do not encode strings as utf-8 which it should do according to the UPNP spec.
And then you'd have to pray for your player to decode utf-8 well smile.gif


That's one thing I KNOW it does smile.gif

Go to the top of the page
+Quote Post
Foster
post Mar 5 2009, 09:46
Post #65





Group: Members
Posts: 8
Joined: 6-April 02
From: Germany
Member No.: 1704



Hi@all,


first of all: great work and great plugin!

I was trying to connect to the foo_upnp-server from a windows mediaroom system and hadn't much luck with it. I read here that wmp is capable to connect to foo_upnp-server. Can someone point to the right direction on to get it managed. Or does I missunderstood something? Is here somebody else which is working with a windows mediaroom system?

Any suggestions would be great!


Greetz,
Rainer
Go to the top of the page
+Quote Post
ZetaEpyon
post Mar 5 2009, 20:33
Post #66





Group: Members
Posts: 10
Joined: 13-August 08
Member No.: 57043



QUOTE (Jorgo @ Mar 4 2009, 14:19) *
Regarding Japanese Kanji, are they showing up alright in your client? On my Popcorn Hour, anything that is not us ascii looks garbled.


I believe they do show up ok, but I'll have to check this when I get home; I'm using a PS3, which is certainly capable of rendering UTF-8 characters.

In any case, I could live without correctly rendered Japanese text if I could access the custom tags. cool.gif

This post has been edited by ZetaEpyon: Mar 5 2009, 20:33
Go to the top of the page
+Quote Post
ZetaEpyon
post Mar 6 2009, 07:04
Post #67





Group: Members
Posts: 10
Joined: 13-August 08
Member No.: 57043



Yep, Japanese text definitely comes through correctly on PS3:


Obviously, I'm not getting any album art, though.

This post has been edited by ZetaEpyon: Mar 6 2009, 07:11
Go to the top of the page
+Quote Post
odyssey
post Mar 6 2009, 18:42
Post #68





Group: Members
Posts: 2296
Joined: 18-May 03
From: Denmark
Member No.: 6695



This is a really cool component! But I'm a little curious: Is it possible to expose this server through my router/firewall and access it from the internet (at work etc.)?

If this is possible, it would be really cool if it was able to stream a less bandwidth consuming format, like mp3 (as it's dlna compliant).


--------------------
Can't wait for a HD-AAC encoder :P
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Mar 6 2009, 20:15
Post #69





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



QUOTE (odyssey @ Mar 6 2009, 18:42) *
This is a really cool component! But I'm a little curious: Is it possible to expose this server through my router/firewall and access it from the internet (at work etc.)?


This is something I thought would be cool and I want to do but it will take some time. This could make this plugin useful to more people.

QUOTE
If this is possible, it would be really cool if it was able to stream a less bandwidth consuming format, like mp3 (as it's dlna compliant).


I suppose you mean transcoding lossless to mp3. This will be almost mandatory with the feature above (access from internet).
Go to the top of the page
+Quote Post
TsiRoadkill
post Mar 7 2009, 21:53
Post #70





Group: Members
Posts: 16
Joined: 13-January 07
Member No.: 39612



Does anyone know of a iphone client that will work with this?
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Mar 7 2009, 23:12
Post #71





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



QUOTE (TsiRoadkill @ Mar 7 2009, 21:53) *
Does anyone know of a iphone client that will work with this?



There's PlugPlayer. if you try it, tell us if it work (there's no reason it shouldn't) .
Go to the top of the page
+Quote Post
TsiRoadkill
post Mar 8 2009, 04:08
Post #72





Group: Members
Posts: 16
Joined: 13-January 07
Member No.: 39612



QUOTE (bubbleguuum @ Mar 7 2009, 16:12) *
QUOTE (TsiRoadkill @ Mar 7 2009, 21:53) *
Does anyone know of a iphone client that will work with this?



There's PlugPlayer. if you try it, tell us if it work (there's no reason it shouldn't) .


I got plug player but it does not seem to auto detect the server. What would be the proper address to make it work?
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Mar 8 2009, 10:56
Post #73





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



QUOTE (TsiRoadkill @ Mar 8 2009, 04:08) *
I got plug player but it does not seem to auto detect the server. What would be the proper address to make it work?


It could be your firewall getting in the way and blocking broadcast traffic (Kerio personal firewall does that by default).
So to test that it is the firewall, you could disable it (you might want to not be connected to the internet while trying that).
You can also share some files with Windows Media Player and see if PlugPlayer see it.
Finally check that the server is started (in the Status pref page). Sounds silly but you never know...
You can also have a look at the tversity faq concerning possible network problems as well as this one about firewalls.

As for the URL, you can try http://<your pc ip>:56923.

This post has been edited by bubbleguuum: Mar 8 2009, 10:58
Go to the top of the page
+Quote Post
supertramp
post Mar 10 2009, 02:26
Post #74





Group: Members
Posts: 3
Joined: 24-February 09
Member No.: 67324



Bubleguuum, FWIW, Roku still doesn't worku with .94 beta. Tried different combinations of options, with and w/o DLNA, for example, and with different format files. Browses fine, but then fails to retrieve the file (no buffering, just the error message). Tried 2 different units and two different computers; all necessary ports are open.

Anybody else using this plug-in with Roku Soundbridge successfully?
Go to the top of the page
+Quote Post
bubbleguuum
post Mar 12 2009, 01:43
Post #75





Group: Developer
Posts: 1103
Joined: 13-November 05
Member No.: 25748



New release (first post to download) with the last significant feature of this plugin: remote access of your foobar collection from the Internet (or the WAN), all within foobar.
That means that yes, you can access and stream from work your collection at home.

To configure remote Internet access you have to set some params in Server/Advanced settings:

- public server IP: this is your static visible internet IP address. If you're using a router and the server runs under a PC using NAT, you'll have to configure your router to redirect incoming traffic
on the configured server port to the private IP of your PC running the server. Example: your public IP is 1.2.3.4 and your PC IP running the server on the LAN is 192.168.1.100, and the server runs on port 5678. You have to configure
your router to redirect incoming traffic on port 5678 to the PC 192.168.1.100 of your LAN. If there's a firewall as well it must be configured to allow incoming connection on this port.
- login/password: a login and password to protect remote access. This is not super secure but should be sufficient for the purpose. Do not use an important password.

To test that the server is accessible from outside, connect to it with your browser using http://<public ip>:<server port> and you should see a blank page.

Note that it is possible to use port 80 as the server's port. This can be useful if other non-standard ports are not allowed by your admin.

To connect to a remote server, use the contextual menu in the UPnP Browser panel and select "Add remote foobar2000 server". If all goes well after you set the ip/login/port/password,
the remote server should appear in the browser. A remote server can be removed by the context-menu on its node. For security reasons remote items are never persistents and do not survive a server restart.

Along with Internet access, it's now possible to transcode audio to mp3. Look into Server/Streamed Audio for configuration.


v 0.95 (BETA)

- remote internet access
- transcoding to mp3
- various small fixes.

known limitations
---------------------

- no error messages at all in case of failure at connection
- may not work with multiple remote servers (untested).

This post has been edited by bubbleguuum: Mar 12 2009, 01:51
Go to the top of the page
+Quote Post

78 Pages V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 31st July 2014 - 22:27