IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Recompressing existing FLAC files to 8 (without duplication)
philaphonic
post May 22 2012, 19:03
Post #1





Group: Members
Posts: 53
Joined: 29-April 04
Member No.: 13785



I have about 5,000 FLAC albums at various levels of compression. A lot are already at level 8, but many are not. Is there some nifty app. that will run through the non-8 compressed ones and recompress them to an 8 for me, checking its work?

I cannot see that dBpoweramp can do this.

Thanks for any insights.
Go to the top of the page
+Quote Post
EagleScout1998
post May 22 2012, 19:24
Post #2





Group: Members
Posts: 274
Joined: 1-October 06
Member No.: 35820



There is no way, that I know of, to convert a file without duplicating it. However, dBpoweramp does have a DSP that will delete the source file after conversion.

Addendum: I stand corrected.

This post has been edited by EagleScout1998: May 22 2012, 19:47
Go to the top of the page
+Quote Post
Ouroboros
post May 22 2012, 19:31
Post #3





Group: Members
Posts: 291
Joined: 30-May 08
From: UK
Member No.: 53927



From the FLAC documentation page.

flac abc.flac --force

I'm sure a little experimentation with foobar2000 convert and the --force option would lead you to a workable solution.
Go to the top of the page
+Quote Post
db1989
post May 22 2012, 19:44
Post #4





Group: Super Moderator
Posts: 5275
Joined: 23-June 06
Member No.: 32180



Is $info(codec_profile) populated by the compression level in the case of FLAC files?
Go to the top of the page
+Quote Post
skamp
post May 22 2012, 21:19
Post #5





Group: Developer
Posts: 1444
Joined: 4-May 04
From: France
Member No.: 13875



Nope. The compression level information isn't stored anywhere in FLAC's metadata blocks, and I don't believe it can be derived from anything.


--------------------
See my profile for measurements, tools and recommendations.
Go to the top of the page
+Quote Post
spoon
post May 22 2012, 22:00
Post #6


dBpowerAMP developer


Group: Developer (Donating)
Posts: 2748
Joined: 24-March 02
Member No.: 1615



Correct, FLAC does not indicate its compression rate (unless it was written to the ID Tags).


--------------------
Spoon http://www.dbpoweramp.com
Go to the top of the page
+Quote Post
Soap
post May 23 2012, 02:04
Post #7





Group: Members
Posts: 1015
Joined: 19-November 06
Member No.: 37767



Not that it matters. Recompress them all. It's not like you'll need your slide rule and a ream of paper to do it. It very well may take two weeks, but idle cycles are the devil's playthings!



--------------------
Creature of habit.
Go to the top of the page
+Quote Post
Porcus
post May 23 2012, 11:27
Post #8





Group: Members
Posts: 1842
Joined: 30-November 06
Member No.: 38207



In old days, there were lots of warnings that the --force might eat your files (the right thing for a converter to do is to write, compare, and then delete -- I believe this is the feature of dBpoweramp mentioned by EagleScout1998). If using --force, I would (and did) copy, recompress, verify and then copy back.


--------------------
One day in the Year of the Fox came a time remembered well
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd September 2014 - 06:07