IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Cover art as icon, I'd like to see the mp3's covers as icons
rmlazzari
post Apr 17 2013, 02:36
Post #1





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-November 09
Member No.: 74576



I'd like to see the picture inside my MP3 files as icon, as the FLACs files.
All MP3 files have pictures i've embbeded with MP3TagIt.
Can somebody help me?


An example:


Go to the top of the page
+Quote Post
eahm
post Apr 17 2013, 03:12
Post #2





Group: Members
Posts: 1056
Joined: 11-February 12
Member No.: 97076



Can you please link Mp3TagIt?


--------------------
/lwAsIimz
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Apr 17 2013, 03:37
Post #3





Group: Members
Posts: 4450
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



flac isn't supported by windows so you'll need a property handler for windows explorer to get it to show. this is well beyond the scope of foobar2000 itself.

a quick search of the forum found this: http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....showtopic=95166

mp3 files tagged by foobar should show art in explorer provided the advanced id3v2 settings are set to 2.3. windows explorer does not recognise id3v2.4 tags.
Go to the top of the page
+Quote Post
neothe0ne
post Apr 17 2013, 06:01
Post #4





Group: Members
Posts: 295
Joined: 25-September 05
Member No.: 24684



QUOTE (marc2003 @ Apr 16 2013, 22:37) *
flac isn't supported by windows so you'll need a property handler for windows explorer to get it to show. this is well beyond the scope of foobar2000 itself.

a quick search of the forum found this: http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....showtopic=95166

mp3 files tagged by foobar should show art in explorer provided the advanced id3v2 settings are set to 2.3. windows explorer does not recognise id3v2.4 tags.

The TC is saying he already has FLAC album art as icons... but mp3 doesn't. I don't know how you achieve this, as for mp3, Windows 8 (and probably dating back to Vista) already has built-in album art icons for "medium icons" and larger. (Lists(tiny icons) and "Small icons" are too small and will show the associated program's icon.)
Go to the top of the page
+Quote Post
db1989
post Apr 17 2013, 10:29
Post #5





Group: Super Moderator
Posts: 5275
Joined: 23-June 06
Member No.: 32180



QUOTE (marc2003 @ Apr 17 2013, 03:37) *
this is well beyond the scope of foobar2000 itself.
Moved accordingly.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Apr 17 2013, 11:52
Post #6





Group: Members
Posts: 4450
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



it looks like i misunderstood the question. if you have front covers embedded in mp3s and you don't want them to show in explorer then i think your only choice is to either remove the art or use id3v2.4. using 2.4 will be a non starter for most people as it will break compatibility with most other software/portable players.
Go to the top of the page
+Quote Post
db1989
post Apr 17 2013, 12:13
Post #7





Group: Super Moderator
Posts: 5275
Joined: 23-June 06
Member No.: 32180



QUOTE (marc2003 @ Apr 17 2013, 11:52) *
it looks like i misunderstood the question. if you have front covers embedded in mp3s and you don't want them to show in explorer
It seems quite clear that the OP does want the images to show in Explorer. As the screenshot shows, they currently do not. Perhaps those files are already using ID3v2.4.

It seems the OP already has something installed to enable display of thumbnails for FLACs. One might have imagined this would also support MP3 in all variants of tags, but apparently this is not the case.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Apr 17 2013, 12:39
Post #8





Group: Members
Posts: 4450
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



if that is the case, then any mp3 tagged properly with a front cover image will show in explorer. here's one i added just now with foobar2000.



QUOTE
Perhaps those files are already using ID3v2.4.


using foobar2000, you can locate all mp3 files without id3v2.3 tags using library search.

CODE
%codec% IS mp3 AND NOT %__tagtype% HAS id3v2.3


right click results >tagging>mp3 tag types>over ride revision.

This post has been edited by marc2003: Apr 17 2013, 12:47
Go to the top of the page
+Quote Post
rmlazzari
post Apr 17 2013, 14:58
Post #9





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-November 09
Member No.: 74576



QUOTE (eahm @ Apr 16 2013, 23:12) *
Can you please link Mp3TagIt?



http://www.mp3tag.de/en/

Sorry, it was MP3TagIt. It's now just MP3Tag.
Go to the top of the page
+Quote Post
rmlazzari
post Apr 17 2013, 15:22
Post #10





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-November 09
Member No.: 74576



Thanks for the answers smile.gif

Actually I've installed "FLAC Property Handler" and after that all the FLAC files appears like in the first picture I've posted, as the Front Cover built-in the file with a little mention to Foobar2000, in the right-down corner of the icon. That's exactky what I want.

I'm using Win7 and I'd like to see the front covers in MP3s in the Windows Explorer.

As you can see in this new picture under this message, using MP3Tag, I'm pointing to a file and in the left-down corner of this app's window, it shows me the picture that is IN the file, "Alone Again (Naturally) - Gilbert O'sullivan.mp3". So the picture is inside the file. The picture I bring under don't shows but the tags are "ID3v2.3 (ID3V1 ID3v2.3)".

I associated all audio files to Foobar2000 through it's options. But this issue continues to occour...
I've tryied to to associate MP3 files to Foobar2000 via OS (there was a way to do that with WinXP) but with the Win7 I didn't find that.

Well, I think the easyest mode to correct this is completely uninstalling Foobar2000 e reinstall this, because this issue appears just now... a week ago it was ok. And I though I could contribute to the forum reporting that. Cientific curiosity, rs... I thought if there is simething like "FLAC Property Handler" to "MP3 Property Handler" to correct this.

The way Windows Explorer shows me, I've posted before.
This is the way MP3Tag shows me this MP3 file.

Thanks, again.




This post has been edited by rmlazzari: Apr 17 2013, 15:37
Go to the top of the page
+Quote Post
db1989
post Apr 17 2013, 15:42
Post #11





Group: Super Moderator
Posts: 5275
Joined: 23-June 06
Member No.: 32180



QUOTE (rmlazzari @ Apr 17 2013, 15:22) *
I associated all audio files to Foobar2000 through it's options. But this issue continues to occour...
I've tryied to to associate MP3 files to Foobar2000 via OS (there was a way to do that with WinXP) but with the Win7 I didn't find that.

Well, I think the easyest mode to correct this is completely uninstalling Foobar2000 e reinstall this
As has already been said, this is almost certainly irrelevant to foobar2000 or any options thereof. Itís an issue with Windowsí own parsing of files and thumbnails therein; altering associations or non-thumbnail icons in foobar2000 should not have any effect upon that.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Apr 17 2013, 15:42
Post #12





Group: Members
Posts: 4450
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



i've already demonstrated foobar doesn't have a problem writing files that are compliant with showing art in explorer. i don't even have mp3tag installed yet my screenshot above shows 1 file which i added a front cover to with foobar.

you must make sure the artwork type is front AND the tag is id3v2.3. there's not much else to say really.

i believe there is a tag type column in mp3tag so just scroll your window across to check all files. click the column header so it bunches all the files with the same type together.

This post has been edited by marc2003: Apr 17 2013, 15:51
Go to the top of the page
+Quote Post
rmlazzari
post Apr 17 2013, 16:53
Post #13





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-November 09
Member No.: 74576



More data.

I've changed my Foobar layout, added a tab to see the picture inside MP3.

The first screenshot shows the MP3 "Alone Again (Naturaly) - Gilbert O'sullivan.mp3" being played and how it shows the embeeded picture.

The second shows how I did that.

An extra (maybe important) information: this issue appeared after the instalation of iTunes, needed to transfer music form PC to I-Pad (or I-Pod, i'm not sure) of my daughter...








As I said, I beleive the funcionalities will return to be ok if I uninstall and reinstall the Foobar2000.
I've saved all the current configurations and I'll try to do that. But yet thinking that Foobar2000 could appropriate more agressively the files it handles... don't let other programs, like iTune, get it to them...

I'll post the results of reinstalation...

Thanks

This post has been edited by rmlazzari: Apr 17 2013, 17:06
Go to the top of the page
+Quote Post
rmlazzari
post Apr 17 2013, 16:57
Post #14





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-November 09
Member No.: 74576



QUOTE (marc2003 @ Apr 17 2013, 11:42) *
i've already demonstrated foobar doesn't have a problem writing files that are compliant with showing art in explorer. i don't even have mp3tag installed yet my screenshot above shows 1 file which i added a front cover to with foobar.

you must make sure the artwork type is front AND the tag is id3v2.3. there's not much else to say really.

i believe there is a tag type column in mp3tag so just scroll your window across to check all files. click the column header so it bunches all the files with the same type together.



Thanks, marc2003, I did that and all files, at least in Oldies folder, have tags type ID3v2.3. They have, too, tags type ID3v1 and some have APEv2 too. smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
rmlazzari
post Apr 17 2013, 17:04
Post #15





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-November 09
Member No.: 74576



QUOTE (db1989 @ Apr 17 2013, 11:42) *
QUOTE (rmlazzari @ Apr 17 2013, 15:22) *
I associated all audio files to Foobar2000 through it's options. But this issue continues to occour...
I've tryied to to associate MP3 files to Foobar2000 via OS (there was a way to do that with WinXP) but with the Win7 I didn't find that.

Well, I think the easyest mode to correct this is completely uninstalling Foobar2000 e reinstall this
As has already been said, this is almost certainly irrelevant to foobar2000 or any options thereof. Itís an issue with Windowsí own parsing of files and thumbnails therein; altering associations or non-thumbnail icons in foobar2000 should not have any effect upon that.



Thanks, db1989. I believe, if it's an issue of OS, I can restore the original funcionality reinstalling. After, if course, un unistall and a deep cleaning of the registry.

I'll report you.
Go to the top of the page
+Quote Post
rmlazzari
post Apr 19 2013, 18:31
Post #16





Group: Members
Posts: 13
Joined: 3-November 09
Member No.: 74576



Well, Fellows, sorry but re-installing didn't work.
I've sniffed all the things I could think is related to the shell integration, even this option in Library / Configure menu, and nothing yet. At least I've updated my Foobar2000 version: it was 1.1.15 (or something like) and now it's 1.2.4., the last stable as I understood...

O know my demand is a very little and unimportant detail, but if somebody think there's somthingo to help, I'll be grateful.
Go to the top of the page
+Quote Post
db1989
post Apr 20 2013, 11:49
Post #17





Group: Super Moderator
Posts: 5275
Joined: 23-June 06
Member No.: 32180



I still recommend looking for solutions on the level of the OS, rather than on the continued assumption that foobar2000 is somehow responsible for this. It could just as likely be that something in Windows is amiss, or even that your FLAC-handling extension is interfering with other things.

Certainly your repeated resetting of foobar2000ís associations and integration is not likely ever to have been responsible. The most that will do will be to change the icon that is displayed when no Windows-compatible thumbnail is present: it shouldnít have any effect upon the ability of Windows to display said image if it does exist.

Now that we have established that things in foobar2000 are configured as they should be, to me it seems more logical to take a break from that and to look for possible reasons elsewhere, rather than continuing to get nowhere based on an assumption that foobar2000 is responsible. Admittedly, Iím no expert on how Windows handles all of this, so I canít rule anything out, but I canít think of a way that fb2k could be the culprit.
Go to the top of the page
+Quote Post
ChronoSphere
post Apr 20 2013, 20:03
Post #18





Group: Members
Posts: 489
Joined: 11-March 07
Member No.: 41384



QUOTE (rmlazzari @ Apr 17 2013, 17:57) *
Thanks, marc2003, I did that and all files, at least in Oldies folder, have tags type ID3v2.3. They have, too, tags type ID3v1 and some have APEv2 too. smile.gif
That's your problem. Explorer will only show the thumbnails if you only have ID3v2.3 tags. If they have ID3v1, too, it won't show you the cover. Not sure about APEv2 tags. You can configure MP3Tag to write only ID3v2.3 and remove everything else. After that it should show all the embedded covers properly.
Go to the top of the page
+Quote Post
aztec_mystic
post Apr 21 2013, 08:58
Post #19





Group: Members
Posts: 93
Joined: 28-March 13
Member No.: 107425



QUOTE (ChronoSphere @ Apr 20 2013, 21:03) *
Explorer will only show the thumbnails if you only have ID3v2.3 tags.

No. To disprove that claim, I need no more than a single counter-example. Explorer shows me a thumbnail with art for an MP3 that has ID3v1.1 and ID3v2.4 tags, but no ID3v2.3 tags.
Go to the top of the page
+Quote Post
ChronoSphere
post Apr 21 2013, 12:59
Post #20





Group: Members
Posts: 489
Joined: 11-March 07
Member No.: 41384



Hmm it seems they finally fixed that then. I remember that being a problem from way long ago.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Apr 21 2013, 14:45
Post #21





Group: Members
Posts: 4450
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



QUOTE (aztec_mystic @ Apr 21 2013, 08:58) *
No. To disprove that claim, I need no more than a single counter-example. Explorer shows me a thumbnail with art for an MP3 that has ID3v1.1 and ID3v2.4 tags, but no ID3v2.3 tags.


i do not believe you. proof please.

edit: i forgot you're using 3rd party software for flac. maybe that reads i3v2.4 tags in mp3 files as well? i'm pretty sure you cannot embed art in id3v1.1 (it's limited to 30bytes per tag IIRC) and explorer will not read id3v2.4 tags natively.

edit2: god knows why i wrote APE instead of id3v2.4 in my original post.

This post has been edited by marc2003: Apr 21 2013, 15:07
Go to the top of the page
+Quote Post
db1989
post Apr 21 2013, 14:55
Post #22





Group: Super Moderator
Posts: 5275
Joined: 23-June 06
Member No.: 32180



The assertion was not that ID3v1 can store images or that APEv2 is read by Windows; it was that the presence of either type of tag does not render Windows unable to read artwork embedded in a coexisting ID3v2 tag.

FWIW, it wouldnít have been long before I supposed that the presence of one of those formats was confounding Explorer, but apparently that isnít the case; as I havenít tested this myself, I canít confirm either way.
Go to the top of the page
+Quote Post
marc2003
post Apr 21 2013, 15:09
Post #23





Group: Members
Posts: 4450
Joined: 27-January 05
From: England
Member No.: 19379



i really confused things by mentioning APE when i meant id3v2.4. i've edited my post accordingly.

i still believe the part i quoted is not possible (unless using 3rd party software that integrates with explorer)

QUOTE
Explorer shows me a thumbnail with art for an MP3 that has ID3v1.1 and ID3v2.4 tags, but no ID3v2.3 tags.
Go to the top of the page
+Quote Post
db1989
post Apr 21 2013, 15:36
Post #24





Group: Super Moderator
Posts: 5275
Joined: 23-June 06
Member No.: 32180



Ah, OK, I agree with that corrected version.
Go to the top of the page
+Quote Post
aztec_mystic
post Apr 21 2013, 15:49
Post #25





Group: Members
Posts: 93
Joined: 28-March 13
Member No.: 107425



QUOTE (aztec_mystic @ Apr 21 2013, 09:58) *
Explorer shows me a thumbnail with art for an MP3 that has ID3v1.1 and ID3v2.4 tags, but no ID3v2.3 tags.

I take it back. Confusion of tags on my part. Sorry.

This post has been edited by aztec_mystic: Apr 21 2013, 16:01
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd August 2014 - 23:26