IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Apple Lossless to MP3 (LAME)?
TJHUB
post Oct 5 2006, 01:05
Post #1





Group: Members
Posts: 11
Joined: 30-September 06
Member No.: 35776



Sorry to through out what is most likely a noob question, but my searches left me with nothing.

I recently purchased an iPod 30g for use in my car with a Dice Electronics iPod integration unit for my new Audi A4. I really only use the iPod in the garage on my boombox or in the car.

Since purchasing the iPod I now use iTunes to manage my MP3's. I really like iTunes as it does what I need it to do. I have my entire music collection ripped using EAC/LAME with different versions over the past 4 years. My MP3's are encoded at 256k VBR.

I recently purchased a Roku M2000 SoundBridge as an upgrade from my Audiotron. Since the Roku can handle lossless formats, I've recently decided to switch to Apple lossless (ALAC) and re-rip my entire collection. I'm happy with the ALAC, but since I want a compressed format for the iPod and my Auditron will really only play .wav, MP3, or WMA, I want to have ALAC for my home and LAME MP3 for the rest.

My question is this: how can I best transcode from ALAC to LAME MP3? I would prefer to have the best quality possible from the MP3's. I'm thinking of staying in the 256K VBR.

Thanks.
Go to the top of the page
+Quote Post
Cosmo
post Oct 5 2006, 02:20
Post #2





Group: Members
Posts: 913
Joined: 10-January 05
Member No.: 18979



QUOTE
My question is this: how can I best transcode from ALAC to LAME MP3? [...] I'm thinking of staying in the 256K VBR.


foobar2000 + ALAC input plugin + LAME 3.97 @ -V0 --vbr-new
Go to the top of the page
+Quote Post
TJHUB
post Oct 5 2006, 02:32
Post #3





Group: Members
Posts: 11
Joined: 30-September 06
Member No.: 35776



Thanks for the links. I'll give it try.
Go to the top of the page
+Quote Post
Mangix
post Oct 5 2006, 04:35
Post #4





Group: Members
Posts: 587
Joined: 26-February 06
Member No.: 28077



foobar2000 contains a useful preset in the converter plugin for mp3s if you don't feel like using command line.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th September 2014 - 16:53