IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
FLAC/EAC Questions
j'accusername
post Jul 2 2005, 04:17
Post #1





Group: Members
Posts: 2
Joined: 2-July 05
Member No.: 23088



I've decided to make back-up copies of all my CD's (which I may later sell) on my computer.

1. When playing back encoded FLAC files with a codec, is the sound quality the same as an uncompressed file?

2. In FLAC frontend, what does "encoding level" affect?

3. When I encode my WAV files into FLAC, I get a message that says "Warning: unexpected EOF, expected [X] samples, got [Y] samples" The files seem to be OK, but I'm not sure what the error message means.

4. I've been using Winamp to rip WAV files... is EAC a better option?

5. I'm thinking of getting a 500 GB Lacie external HD in addition to my Maxtor 250 GB. I haven't had a good experience with my Maxtor, it failed once already and the replacement seems to have failed recently as well, so I decided to go with another brand. Does anyone know anything about Lacie?

Thanks in advance for any help you can give me.

Alex

This post has been edited by j'accusername: Jul 2 2005, 04:21
Go to the top of the page
+Quote Post
HotshotGG
post Jul 2 2005, 05:11
Post #2





Group: Members
Posts: 1593
Joined: 24-March 02
From: Revere, MA
Member No.: 1607



QUOTE
1. When playing back encoded FLAC files with a codec, is the sound quality the same as an uncompressed file?


Yes it is biggrin.gif.

QUOTE
2. In FLAC frontend, what does "encoding level" affect?


The actual compression level that's being used. I am not sure about the front-end, but the default is -c 5. You can use use a switch like -c 8 or 9 for maximum compression, but it's not guranteed to increase compression effciency and will be painstakingly slow due to the fact that the encoder has to do an "exhaustive search".

QUOTE
4. I've been using Winamp to rip WAV files... is EAC a better option?


Yes, a lot of people around here use EAC due to the fact that it does C2 error correction and, because it can also do burst extraction. It's also very easy to configure with numerous codecs as a few of our members have written extremely helpful guides on how to configure it in the wiki wink.gif


--------------------
College student/IT Assistant
Go to the top of the page
+Quote Post
ReD-BaRoN
post Jul 2 2005, 06:21
Post #3





Group: Members (Donating)
Posts: 130
Joined: 24-March 05
Member No.: 20884



QUOTE (HotshotGG @ Jul 2 2005, 12:11 AM)
QUOTE
2. In FLAC frontend, what does "encoding level" affect?


The actual compression level that's being used. I am not sure about the front-end, but the default is -c 5. You can use use a switch like -c 8 or 9 for maximum compression, but it's not guranteed to increase compression effciency and will be painstakingly slow due to the fact that the encoder has to do an "exhaustive search".


The higest compression level is 8.
Go to the top of the page
+Quote Post
HotshotGG
post Jul 2 2005, 07:17
Post #4





Group: Members
Posts: 1593
Joined: 24-March 02
From: Revere, MA
Member No.: 1607



QUOTE
The higest compression level is 8.


That's right it is forgive me I haven't used the command-line encoder in a while laugh.gif. I think I was experimenting with different block sizes also at the time.

This post has been edited by HotshotGG: Jul 2 2005, 07:17


--------------------
College student/IT Assistant
Go to the top of the page
+Quote Post
benaw
post Jul 2 2005, 09:09
Post #5





Group: Members
Posts: 30
Joined: 2-July 05
Member No.: 23089



i want to encode into flac.
i already have cdex but i don't know if it does it or how to do it with it.
i have downloaded the front end but do not know how to get the file names from CDDB.
i have EAC but don't know if i can encode into flac with that either.
how do you guys encode into flac?

This post has been edited by benaw: Jul 2 2005, 10:02
Go to the top of the page
+Quote Post
heavymetalwiseon...
post Jul 2 2005, 09:54
Post #6





Group: Members
Posts: 124
Joined: 25-April 05
From: Greece
Member No.: 21690



QUOTE (benaw @ Jul 2 2005, 10:09 AM)
i want to encode into flac i already have cdex i don't know if it does it or how to do it with that i have downloaded the front end but do not know how to get the file names from CDDB and have EAC but don't know if i can use flac with that either.
*


plz put some . in your text. i had to read yout text twice to understand what you mean.


--------------------
Heavy Metal Is the Law!!!
---Let 'Em Eat Metal---
Go to the top of the page
+Quote Post
ech3
post Jul 2 2005, 21:15
Post #7





Group: Members
Posts: 122
Joined: 13-December 01
Member No.: 632



QUOTE (heavymetalwiseone @ Jul 2 2005, 08:54 AM)
QUOTE (benaw @ Jul 2 2005, 10:09 AM)
i want to encode into flac i already have cdex i don't know if it does it or how to do it with that i have downloaded the front end but do not know how to get the file names from CDDB and have EAC but don't know if i can use flac with that either.
*


plz put some . in your text. i had to read yout text twice to understand what you mean.
*



Haven't you heard? That kind of spelling and punctuation is really kewl! It roolz d00d!
Go to the top of the page
+Quote Post
Martin H
post Jul 4 2005, 23:44
Post #8





Group: Members
Posts: 857
Joined: 5-March 05
From: Denmark
Member No.: 20365



QUOTE (benaw @ Jul 2 2005, 10:09 AM)
how do you guys encode into flac?

http://www.saunalahti.fi/cse/EAC/index.html
http://users.pandora.be/satcp/tutorials.htm

-Martin.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 21st October 2014 - 07:22